In gesprek met de burgemeester...
In gesprek met de burgemeester...
In gesprek met de burgemeester

In gesprek met de burgemeester - 23 mei

Burgemeester, we hebben een bewogen voetbalweekend achter de rug. De Graafschap is na twee jaar terug in de Eredivisie. Voor de supporters natuurlijk geweldig. Maar wat is de betekenis van De Graafschap voor Doetinchem en de regio in het algemeen?
"Na de wedstrijd in Almere wisten we natuurlijk dat het heel spannend zou worden. Een nadeel was dat we daardoor pas laat het feest konden organiseren. Tijdens de wedstrijd kun je dat natuurlijk niet doen. De wedstrijd zelf was technisch niet het hoogtepunt van het seizoen. Ik vond mooi dat na afloop de Almere supporters werden bedankt door de Graafschap-supporters. Nadien werd het in de stad nog spannend druk. We zaten op een geven moment aan het maximum van wat je daar kunt hebben."

Wat is de uitstraling van dit resultaat?
"Dit is goede marketing voor Doetinchem en voor de Achterhoek. Vergeet niet dat voetbal de grootste sport van Nederland is maar ook in de wereld. Zo vaak als in dit weekend is Doetinchem nog niet op de televisie geweest."

Is er onderzocht wat dit betekent in geld en op andere manieren?
"Ja, onlangs heb ik daar een presentatie over bijgewoond. Doetinchem en de Achterhoek hebben hier baat bij. In directie zin gaan we dit merken door meer overnachtingen en consumptieve uitgaven. De link Graafschap – Doetinchem – Superboeren is heel bekend en belangrijk voor ons. Superboeren is een echte geuzennaam die ooit spontaan is ontstaan."

Burgemeester Herman Kaiser noemde in zijn afscheidsinterview als een van zijn wapenfeiten de ontvlechting van de gemeente en De Graafschap. Hoe is het sindsdien gegaan?
"De relatie is een tijd wat moeizaam geweest maar in het afgelopen jaar hebben we erg ons best gedaan een goede relatie met De Graafschap op te bouwen. Met de huidige voorzitter aan het roer is dat goed gelukt. Als een club een uithangbord blijft moet dat zijn op basis van een goede uitstraling.

Kan de gemeente De Graafschap meer benutten als uithangbord?
"Ja, we zouden gasten kunnen uitnodigen om samen naar De Vijverberg te gaan. Het stadion en de businessclub lenen zich fantastisch voor public relations. De businessclub is heel geschikt om mensen uit te nodigen. Een prima plaats om relaties te leggen in de informele sfeer. Ik wil daar nog wel wat aan doen. Tot nu toe ben ik alleen houder van een privé-seizoenkaart."

U bent ook gedeputeerde van de provincie Groningen geweest. Zijn er opvallende overeenkomsten en verschillen tussen FC Groningen en De Graafschap?
"De overeenkomsten zijn dat beide een eigen achterland hebben met weinig directe concurrentie om bezoekers aan te trekken. De verschillen zijn dat FC Groningen een nieuw stadion heeft gebouwd voor 25.000 bezoekers met skyboxen wat tot sfeerverlies heeft geleid. De Vijverberg is mooi en gezellig en heeft meer sfeer. De Graafschap is een echte familieclub, bij Groningen is meer distantie."

Wat zijn de volgende stappen van de gemeente?
"Wij gaan verdere gesprekken voeren met De Graafschap. Wij zouden graag onze gasten in het stadion en de businessclub willen uitnodigen. Maar dat geldt ook voor de regio, De Graafschap is niet alleen van Doetinchem."

Meer berichten