Ajax was de winnaar van het Seesing Tournament in 2017. Foto: PR
Ajax was de winnaar van het Seesing Tournament in 2017. Foto: PR

Achterhoekse toernooien kraamkamer voor nieuwe Oranje

ACHTERHOEK - Bondscoach Ronald Koeman heeft de interessante uitdaging om het nieuwe Oranje vorm te geven. Na een valse start tegen Engeland werd tegen Portugal al voorzichtig een visitekaartje afgegeven. Het is mooi om te zien, dat veel van de nieuwe Oranjespelers ooit op de jeugdtoernooien in de Achterhoek actief waren. Spelers als Matthijs de Ligt, Tony Vilhena, Memphis Depay, Stephan de Vrij, Justin Kluivert, Nathan Aké en Donny van de Beek kwamen als jeugdspeler van Ajax, Feyenoord of PSV al eens op de Achterhoekse velden en genoten toen van een uitstekend jeugdtoernooi.

De Achterhoek staat bij de nationale en internationale topploegen bekend om hun prima georganiseerde toernooien en veel van die voetbaltalenten lieten hun kwaliteiten zien op één van de zes internationale toptoernooien, die de Achterhoek rijk is. Al die ploegen strijken graag neer in Oost-Nederland, omdat ze weten dat ze een sterk deelnemersveld kunnen verwachten in combinatie met een uitstekende organisatie. Dit wordt gecompleteerd door mooie accommodaties, waarbij de Achterhoekse gastvrijheid vanzelfsprekend is.
In Groenlo, Ruurlo, Terborg, Varsseveld, Zieuwent en Zutphen verschijnen meer dan 60 ploegen aan de start in vijf verschillende leeftijdscategorieën. Tussen medio mei en begin juni vinden vijf van deze toernooien plaats, terwijl het toernooi van FC Zutphen in augustus zal worden gehouden. Uiteindelijk dromen al deze spelers van een mooie carrière in het profvoetbal en hopen ze ooit ook het shirt van het grote Oranje te mogen dragen of misschien dat van een buurland, zoals Julian Draxler (Paris St. Germain) en Leroy Sané (Manchester City), die beiden voor Duitsland op het WK in Rusland actief zullen zijn.

De aftrap van deze zes toernooien vindt plaats in Ruurlo en Zieuwent. Tijdens het Pinksterweekend van 19-21 mei zullen deze twee toernooien worden gehouden. Een week later is het Terborgtoernooi gastheer van acht topclubs. In het eerste weekend in juni wordt het Internationaal Marveld toernooi in Groenlo georganiseerd en wederom een week later is het jeugdtoernooi van Varsseveld de hekkensluiter van het seizoen 2017-2018. Half augustus sluit FC Zutphen het toernooiseizoen 2018 af met hun O13-toernooi, dat voor derde keer op de kalender staat.

Ruurlo
Het Karel Stegeman Toernooi wordt dit jaar voor de 34e keer georganiseerd. Na vijftien jaar is er weer een Braziliaanse club te gast. Ceilândia EC komt uit een voorstad van de hoofdstad Brasilia en zal dit jaar haar kunsten vertonen in Ruurlo. 1. FC Union Berlin uit Duitsland, SK Slovan Bratislava uit Slowakije en Servisch kampioen FK Brodarac zijn verder nieuwe namen op het Karel Stegeman Toernooi. Halmstads BK en Kalmar FF uit Zweden, Kroatisch kampioen NK Lokomotiva en KV Mechelen (België) zijn de overige buitenlandse deelnemers, die het aantal buitenlandse teams op acht brengen. In totaal zijn spelers uit eveneens acht verschillende landen actief in Ruurlo.
Het Nederlandse deelnemersveld bestaat uit titelverdediger Sparta Rotterdam, FC Twente, NAC Breda en natuurlijk gastheer VV Ruurlo.

Zieuwent
Het Seesing Tournament in Zieuwent wordt traditioneel ook tijdens het Pinksterweekend georganiseerd. Nieuwe naam is Slavia Praag. De kampioen van Tsjechië komt voor het eerst naar dit toernooi voor spelers onder 12 jaar. Daarnaast keren Austria Wien uit Oostenrijk en Celtic FC uit Schotland voor de tweede keer terug in Zieuwent. Austria Wien werd in 2006 zesde en Celtic eindigde in 2008 als derde en maakten niet alleen indruk met hun voetbal. Ook hun enthousiaste aanhang zorgde voor een heerlijke voetbalsfeer op sportpark de Greune Weide. Bayer 04 Leverkusen en RSC Anderlecht maken het buitenlandse deelnemerscontingent compleet. De Nederlandse eer wordt verdedigd door de winnaar van 2017, Ajax. Verder zijn Feyenoord, PSV en FC Twente te gast op het Seesing Tournament en wordt de regionale eer verdedigd door de spelers van RKZVC aangevuld met enkele regionale voetbaltalenten.

Terborg
Het Terborg toernooi is het oudste van de zes deelnemende toernooien. Dit toernooi voor spelers onder de 19 jaar is al jaren een toeschouwermagneet, want veel spelers die op de drempel van een profcarrière staan maken hier hun opwachting. Traditiegetrouw zijn er weer twee deelnemers uit Brazilië. Dit jaar zijn dat Atletico Paranaense en Palmeiras. Ook Ajax Cape Town uit Zuid-Afrika is wederom present. Het Europese continent wordt vertegenwoordigd door Club Brugge (België), FC Midtjylland (Denemarken) en Tottenham Hotspur (Engeland). De Graafschap en SC Heerenveen zullen de Nederlandse eer verdedigen op de velden van Terborg op 25, 26 en 27 mei 2018.

Groenlo
Het Internationaal Marveldtoernooi in Groenlo heeft ook dit jaar weer een prachtig deelnemersveld. Een deelnemersveld van absoluut topniveau, met veel verschillende culturen en speelstijlen. Twaalf ploegen uit zeven verschillende landen en drie verschillende continenten zullen acte de presence geven op sportpark Den Elshof op 1, 2 en 3 juni 2018. Atletico Madrid uit Spanje, PAOK FC (Griekenland) en Korea FL zijn de nieuwe namen op de 29e editie van dit toernooi voor spelers onder de 15 jaar. FC Barcelona, Celtic FC en Bayer 04 Leverkusen keren na een korte afwezigheid weer terug in Groenlo en ook Red Bull Brasil zal weer aanwezig zijn. De Nederlandse inbreng wordt verzorgd door Ajax, Feyenoord, PSV, FC Twente en uiteraard de jeugd van s.v. Grol.

Varsseveld
Op 8, 9 en 10 juni wordt op de velden van Sportclub Varsseveld voor de 22e keer het Ten Brinke Group Tournament georganiseerd. Ajax werd afgelopen jaar winnaar van dit toernooi voor spelers onder de 17 jaar en de Amsterdammers hebben aangegeven hun titel te komen verdedigen. Daarnaast zullen ook PSV en AZ de Nederlandse kleuren verdedigen. Ook de spelers van Red Bull Brasil zullen opnieuw hun voetbaltalenten showen evenals hun landgenoten van America MG. Verder zorgt het nationale team van Mexico voor nog meer exotische inbreng. Het Turkse Galatasaray zal vast door veel supporters worden aangemoedigd, omdat deze club fans over heel Europa heeft. Het Regioteam zorgt voor de Achterhoekse bijdrage met talentvolle regionale voetballers.

Zutphen
Sinds 2016 is FC Zutphen gastheer van een internationaal jeugdvoetbaltoernooi en zag Feyenoord beide edities winnend afsluiten. Half augustus zal de derde editie worden georganiseerd en titelverdediger Feyenoord heeft aangegeven opnieuw te gast te zijn in Zutphen. Het deelnemersveld zal bestaan uit onder andere Bayer 04 Leverkusen, Feyenoord en natuurlijk gastheer FC Zutphen.

Meer berichten