De organisatie van de Molenfair in Etten met (vlnr) Gert Kaptein, Jasper Vriezen en Fred Berns. Foto: Walter Hobelman
De organisatie van de Molenfair in Etten met (vlnr) Gert Kaptein, Jasper Vriezen en Fred Berns. Foto: Walter Hobelman

Tweede Molenfair Etten op Moederdag

ETTEN - Wat vorig jaar als een bescheiden evenement begon komt dit jaar in een uitgebreidere versie weer terug. De vrijwilligers van 'Molenstichting De Witten' organiseren ook dit jaar op Moederdag weer een 'Molenfair' rondom de prachtige molen in het dorp Etten. Doelstelling is om geld in te zamelen waarmee de molen in stand kan worden gehouden. Daarnaast hoopt men nieuwe vrijwilligers te kunnen enthousiasmeren.

Door Walter Hobelman

Het organiserend drietal, Fred Berns, Gert Kaptein en Jasper Vriezen, is er dit jaar in geslaagd het aantal standhouders uit te breiden en een paar nieuwe activiteiten aan de Molenfair toe te voegen. "We zijn vorig jaar voorzichtig van start gegaan en achteraf bleek de molenfair een schot in de roos te zijn. De belangstelling was boven verwachting en de sfeer was goed. Dat gaan we dit jaar herhalen", aldus Berns.
Het aanbod dat door de standhouders wordt gepresenteerd is zeer uiteenlopend en varieert van brocante tot sieraden en van jam tot 'dreuge worst'. Er zijn verschillende oude ambachten te zien en uiteraard is de molen te bezichtigen.
"We richten ons vooral op streekproducten. Niet alleen uit onze directe omgeving, maar ook van verder weg. En bij de ambachten zitten een paar interessante deelnemers, zoals een stoelenmatter die niet alleen het 'gewone' stoelenmatten' beheerst maar zich ook heeft gespecialiseerd in 'webbing vlechten' en daar zijn er niet zo heel veel van in Nederland", weet Kaptein te vertellen.
Voor de inwendige mens zorgen de vrijwilligers van de Molenstichting. "De opbrengst van het eten en drinken is voor de molen. Verder betalen alle standhouders een bijdrage en daarmee hopen we dit jaar een mooi bedrag over te houden waarmee we de moelen in stand kunnen houden", vertelt Jasper Vriezen. "Onderhoud kost veel geld, de subsidiekranen zijn zo goed als dicht, dus we moeten op andere manieren aan voldoende financiële middelen komen. En wat is er dan leuker dan een gezellig een sfeervolle fair te houden op Moederdag?"
Op de parkeer plaats bij de molen en op een deel van de Oldenhove krijgen de standhouders een mooie ruimte toebedeeld. "We zijn blij met de ondersteuning van Venhorst Plant in Megchelen die ons helpt met wat mooie aankleding van de molenfair", vertelt Berns. "De molenfair is een leuke activiteit voor jong en oud. Leerzaam bovendien, want de molen is te bezichtigen en de hele dag zijn er voldoende vrijwilligers aanwezig om uitleg te geven over de functie van de molen. Ook de oude dorsmolen is te bekijken en als de weersomstandigheden gunstig zijn gaan we ook malen."
Popkoor 'Switch' uit Etten zorgt gedurende de dag een paar keer voor vocale inbreng en de stichting Hulphond Nederland is aanwezig en geeft informatie over hun werk. "Er is echt van alles te doen en te beleven", benadrukt het drietal, dat nog steeds bezig is om het aanbod verder uit te breiden. "Kijk vooral regelmatig op onze facebook pagina 'Molenstichting De Witten', daar is precies te lezen wat er allemaal gaat gebeuren."
Zonder vrijwilligers kan een monument niet behouden blijven. "Daarom zijn we ook elk jaar weer op zoek naar leden die één avond in de maand ons willen komen versterken om verschillende klussen te klaren, zodat molen De Witten er ook in de toekomst mooi bij zal blijven staan. Ook daarover vertellen we graag meer tijdens de molenfair", aldus Berns.
De Molenfair aan de Oldenhove 5 in Etten begint op 13 mei om 11.00 en duurt tot 17.00 uur. De entree en het parkeren is gratis.

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten