Zwerfafvalbrigade Natuurpark Overstegen. Foto: PR
Zwerfafvalbrigade Natuurpark Overstegen. Foto: PR

Meer genieten van een schone omgeving

Bewoners welkom op informatieavond over Zwerfafvalbrigade

GAANDEREN - Zonder zwerfafval is het landschap nog veel mooier en dan kunnen we er allemaal echt van genieten. Daarom verzorgt Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) in samenwerking met Buha bv op dinsdag 24 april in Gaanderen een informatieavond over een nieuwe aanpak van zwerfafval.

De nieuwe opruimaanpak houdt in dat buurtgenoten een Zwerfafvalbrigade oprichten. Samen met buurtbewoners regelmatig zwerfafval opruimen geeft voldoening en is nog gezellig ook. Bovendien bereik je samen meer. Het resultaat is dan ook al snel zichtbaar: een schone omgeving!
In Doetinchem werkt het. Daar zijn vorig jaar met succes twee van deze brigades opgezet. Ze zijn regelmatig in het nieuws geweest met hun opruimacties. Buha bv, het bedrijf dat in opdracht van de gemeente Doetinchem de openbare ruimte onderhoudt en beheert, is enthousiast over de resultaten. Het bedrijf gaat ervan uit dat ze een waardevolle aanvulling zijn op reeds bestaande initiatieven om zwerfafval aan te pakken. Daarom is het de bedoeling om dit jaar zowel in Gaanderen als in Wehl zo'n brigade op te richten.

Zwaan-kleef-aan
Tijdens de avond, in wijkservicecentrum De Trefkuul (Pelgrimstraat 59a), is een presentatie te zien over het landschap in de eigen omgeving. Er is aandacht voor het probleem van zwerfafval, dat het landschap ernstig ontsiert. Het nieuwe concept van zelfredzame Zwerfafvalbrigades wordt uitgebreid toegelicht, dé oplossing voor een schoner landschap. Het accent ligt hierbij op een positief en een gezamenlijk resultaat: het is leuk, het hoeft niet lang te duren, iedereen kan het initiatief nemen en u doet alleen mee als u zin en tijd heeft. Dat stimuleert anderen om ook aan de slag te gaan en zo ontstaat een zwaan-kleef-aan-effect.

Aandacht voor streekeigen landschap
Stichting Landschapsbeheer Gelderland zet zich in voor een vitaal, leefbaar en herkenbaar streekeigen landschap. SLG heeft geen eigen terreinen en werkt altijd samen met anderen, zowel organisaties als burgers. Het aantal aangesloten vrijwilligersgroepen in Gelderland is op dit moment ruim 300, met in totaal meer dan 8600 vrijwilligers.
Ook in andere gemeentes zijn zwerfafvalbrigades opgericht. In Kilder (gemeente Montferland) ging de eerste in januari vorig jaar van start. Ook in de gemeenten Heerde, Ede, Renkum, Apeldoorn, Geldermalsen en Hattem hebben bewoners inmiddels de handen uit de mouwen gestoken. Binnenkort gebeurt dat in nog meer gemeentes.
De informatieavond in De Trefkuul start om 19.30 uur met een kopje koffie of thee. Iedereen is welkom. Kijk voor een overzicht van alle Zwerfafvalbrigades op

www.landschapsbeheergelderland.nl.

Meer berichten