De startbijeenkomst. Foto: PR
De startbijeenkomst. Foto: PR

'Je bent gek als je het niet doet, pak de gratis kans'

Veel belangstelling voor energiescans

DOETINCHEM - De startbijeenkomst van Doetinchem Onderneemt Duurzaam zorgde voor enthousiaste reacties. Veel ondernemers lieten zich in Schouwburg Amphion informeren over de mogelijkheden van duurzaam ondernemen.

Goed voor het bedrijfsresultaat, de concurrentiepositie en voor een betere wereld. Met energiebesparingsmaatregelen sla je meerdere vliegen in één klap. 'Dus wat houdt je tegen? Maak er werk van', zo luidde de boodschap. Het project Doetinchem Onderneemt Duurzaam is een initiatief van de Samenwerkende Industriële Kringen Achterhoek (SIKA). In het project participeren de Achterhoekse gemeenten, VNO-NCW Achterhoek en de Omgevingsdienst Achterhoek. De provincie Gelderland en de gemeenten zorgen voor ondersteuning.

Aan de hand van verhalen van deskundigen en succesvolle praktijkvoorbeelden kregen Doetinchemse ondernemers tijdens de startbijeenkomst een prima beeld van de positieve gevolgen van duurzaam ondernemen. Ze kunnen een gratis MKB Energy CheckUp en een DOE-scan laten uitvoeren. Zo ontstaat een gedetailleerd overzicht van maatregelen die mogelijk zijn om de energiekosten te verminderen. Wouter Heideman van Pas Reform is een groot voorstander van de scans. "Ik ben heel blij dat we het gedaan hebben. Je krijgt inzicht, verdient er veel geld mee en profiteert van een groen imago."
Pas Reform produceert en verkoopt kuikenbroedmachines en –apparatuur. Met zonnefolie op het dak wordt 100.000 kWh per jaar opgewekt, dat is tachtig procent van de stroombehoefte. Door ledverlichting toe te passen wordt jaarlijks 47.000 kWh bespaard. Het is de bedoeling dat Pas Reform in 2023 energie-neutraal is. "Het balletje is gaan rollen door de scan. Daardoor zijn we wakker geschud. Daarbij zorgt de uitstekende begeleiding van de deskundigen van Achterhoek Onderneemt Duurzaam voor meerwaarde. Je bent gek als je het niet doet. Pak de gratis kans", aldus Heideman. Door relatief simpele ingrepen wist Herman Hartemink van Optiek Hartemink de energierekening fors te verlagen. "Dat zit vooral in isolatiemaatregelen en het aanbrengen van zeven laags glas. We betalen nu slechts 135 euro per maand. Dat is echt een schijntje."
Gezien de reacties raakten de aanwezige ondernemers duidelijk geïnspireerd door de verhalen van collega's, energiedeskundige Otto Willemsen, Arno Koonstra projectleider Zonnige Bedrijven in de Achterhoek van AGEM en vooral Ruud Koornstra. Koornstra fungeert als Nationale Energiecommissaris en is een groot pleitbezorger voor duurzaam ondernemen. Hij zit in die hoedanigheid aan tafel met aansprekende bedrijven op hoog niveau, ministeries en ministers, maar bijvoorbeeld ook met Elon Musk, de oprichter van Tesla. "Nederland loopt voorop. Er is zoveel kennis, creativiteit, talent en ondernemend vermogen. De echte innovatie komt overigens uit de regio. Daar gebeurt het", hield hij de zaal voor. "Duurzaam ondernemen is niet duur, dat is de grootste flauwekul. Het zorgt juist voor een voorsprong. Het levert geld op en het wordt leuker, schoner en eerlijker. Er is dus geen enkele reden om het niet te doen. Ga aan de slag en maak het verschil." De bevlogenheid van Koornstra werkte aanstekelijk. Na afloop van de startbijeenkomst schreef een aantal ondernemers zich in voor een energiescan.

Meer informatie of de mogelijkheid tot aanmelding voor een scan: www.achterhoekonderneemtduurzaam.nl.

Meer berichten