Introdans met familieprogramma Kylián4all in Amphion. Foto: Hans Gerritsen
Introdans met familieprogramma Kylián4all in Amphion. Foto: Hans Gerritsen

Introdans reist door tijd met Kyliáns bewegingsidioom

Introdans danst hoogtepunten in de familievoorstelling

DOETINCHEM - Met het familieprogramma Kylián4all danst Introdans een aantal hoogtepunten uit het oeuvre van de meesterchoreograaf Jirí Kylián. Het vormt een fraaie reis door de tijd en door het veelzijdige werk van de maestro: van het theatrale Trompe L'Oeil, via het humoristische Sechs Tänze, naar het wonderbaarlijke Indigo Rose. Als kers op de taart danst Introdans het uitbundige Chapeau, een première voor het gezelschap. Kylián4all is op 29 april te zien in Schouwburg Amphion.

Al drie keer eerder danste Introdans een programma volledig aan de meesterchoreograaf gewijd. In Kylián4all krijgt de bezoeker een reis door de tijd van het veelzijdige en omvangrijke oeuvre van Jirí Kylián. Trompe L'Oeil is een meesterlijke, luchtige potpourri van mime-achtige scènes. In het absurdistische Sechs Tänze gezet op Mozarts Deutsche Tänze toont Kylián zich van zijn meest speelse en uitzinnige kant. Indigo Rose is een prachtig inkijkje in de nooit-aflatende inventiviteit en fantasierijkheid van Kyliáns bewegingsidioom, waarbij Kylián even makkelijk switcht tussen Bach en een lome jazzsong als tussen gestileerde balletbewegingen en staccato, soms zelfs hiphop-achtige passen.

Introdans-première Chapeau
Jirí Kyliáns Chapeau is een bruisend en feestelijk gelegenheidswerk op muziek van onder meer Prince, gemaakt voor het vijfentwintigjarige troonjubileum van koningin Beatrix in 2005. De meesterchoreograaf neemt met dit ballet 'zijn petje af' voor alles wat de voormalige koningin voor Nederland én de Nederlandse dans betekend heeft. Daarbij putte hij inspiratie uit haar omvangrijke hoedencollectie, waaruit in de choreografie zo'n twintig replica's te zien zijn. Introdans voegt met Chapeau het twaalfde Kylián-ballet toe aan zijn repertoire.

Kaarten kosten 13,50 euro en zijn te bestellen op www.amphion.nl of aan de kassa. Dat kan van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur.

Meer berichten