In gesprek met de burgemeester...
In gesprek met de burgemeester...
In gesprek met de burgemeester

In gesprek met de burgemeester - 7 maart

Burgemeester, over twee weken zijn er gemeenteraadsverkiezingen. De laatste keer in 2014 bleef bijna de helft van de kiezers in Doetinchem thuis. Toch hebben veel van de thuisblijvers een mening over de politiek en die is niet altijd positief. Wat kan er gedaan worden om hen naar de stembus te krijgen?
"Als je een mening hebt en je gaat niet stemmen dan is die mening niets waard. Als je een opvatting hebt ga dan stemmen. Politiek wordt niet op de hoek van de straat gemaakt maar in de gemeenteraad. De politiek in Doetinchem is echt wel levendig. De huidige meerderheid is geen meerderheid meer. De campagnes van de verschillende partijen komen inmiddels goed op gang. Daarnaast kun je nog gebruik van stemhulpen, zoals het Kieskompas. De uitingen van de verschillende partijen en zo'n stemhulp, kunnen je helpen een partij te vinden die dicht bij jouw opvattingen staat."

Bij deze verkiezingen doen in onze gemeente twaalf partijen mee. Maakt dat de keuze niet moeilijk?
"Er valt in ieder geval wat te kiezen en er zitten ook verschillen tussen de partijen. Door het grote aantal partijen wordt de kans dat programma's aansluiten bij jouw ideeën ook groter. Het sluiten van coalities wordt echter ook ingewikkelder. Vroeger met minder partijen was dat anders; nu is het complexer geworden. Maar voor de kiezers is het fantastisch!"

Is een verkiezingsuitslag waarbij bijna de helft van de kiezers het laat afweten wel een afspiegeling van wat de inwoners werkelijk vinden?
"Ja voor honderd procent! Als je het af laat weten onttrek je je aan hetgeen er gaat gebeuren in de komende vier jaar. De opkomst wordt beïnvloed door allerlei factoren waaronder het weer. Als het de hele dag regent gaan minder mensen stemmen. Aan de andere kant is het ook zo, hoe meer gedoe hoe groter de opkomst. Die ruim vijftig procent in Doetinchem in 2014 kan ik niet verklaren."

Moeten we terug naar de stemplicht?
"Nee, dat is iets van vervlogen tijden. Wie niet stemt moet de consequenties accepteren."

Tegenwoordig hebben we www.doetinchem.kieskompas.nl op het internet. Wat kunnen de mensen daarmee en kunnen ze blindvaren op het resultaat wanneer ze de vragen hebben ingevuld? "De vragen die op kieskompas staan zijn allemaal door de lijsttrekkers ingevuld. Maar het is niet allesomvattend en het is goed wanneer de mensen er zich wat verder in verdiepen. Je moet kieskompas vooral als stemhulp zien."

Waar bent u en waar zijn de politieke partijen op woensdagavond 21 maart als de uitslagen binnenkomen? "Wij zijn hier in het gemeentehuis in het werkcafé tijdens het binnenkomen van de uitslagen. Wat is er mooier dan samen die avond in het gemeentehuis door te brengen. We kunnen de ontwikkelingen dan zowel op nationaal als op lokaal niveau volgen. Ik zal daar met tussenpozen de tussenstanden en uiteindelijk de einduitslag bekend maken. Het zou wel eens een huur of half twee 's nachts kunnen worden."

Is iedereen op 21 maart 's avonds in het gemeentehuis welkom?
"Iedereen is welkom! Iedereen die politiek geïnteresseerd is moet vooral komen kijken."

Meer berichten