Wethouder Bulten: 'We hebben een serie pareltjes die je aaneen kunt rijgen.' Foto: Bert Vinkenborg
Wethouder Bulten: 'We hebben een serie pareltjes die je aaneen kunt rijgen.' Foto: Bert Vinkenborg

Toerisme pijler onder economie Achterhoek

DOETINCHEM - Wethouder Henk Bulten heeft onder andere recreatie en toerisme in zijn portefeuille. Over de betekenis hiervan voor de Achterhoek en in het bijzonder voor Doetinchem kan hij met enthousiasme vertellen. Acht Achterhoekse gemeenten die al samenwerkten binnen Regio Achterhoek hebben samen met Lochem en Zutphen een regionale vrijetijdsagenda opgesteld en in 2017 daarover overeenstemming bereikt. In deze agenda wordt de vrijetijdsmarkt geanalyseerd en de weg naar de toekomst uitgezet.

Door Bert Vinkenborg

De Achterhoek scoort hoog als het gaat om de voorkeur en waardering van de toerist. De regio bezet de vijfde plaats qua naamsbekendheid na bekende bestemmingen als Veluwe, Texel, Randstad en Schiermonnikoog. Van het totale Gelderse logiesaanbod is 28 procent in de Achterhoek te vinden met zevenhonderd accommodaties die ongeveer 54.000 toeristische slaapplaatsen aanbieden. De vaste standplaatsvakanties zijn goed voor ruim 1,15 miljoen overnachtingen met een stijgende trend. Wandelen, fietsen en uit eten gaan zijn de activiteiten die het meest worden ondernomen tijdens een dagje uit in de Achterhoek.

Wat betekent dit voor de Achterhoek en Doetinchem? Henk Bulten: "De toeristische bestedingen in onze gemeente bedroegen in 2015 28 miljoen per jaar. In de Achterhoek als geheel hebben we het over 335 miljoen en circa 13.000 banen. De meeste bestedingen werden gedaan in de detailhandel en de horeca. Tussen 2012 en 2016 zijn er door de vrijetijdseconomie zo'n 400 banen gecreëerd."

Ondanks dat het duidelijk goed gaat met deze economische sector blijven er nog wensen en verbeterpunten over. Vernieuwing binnen deze sector is van belang en noodzakelijk voor de vrijetijdseconomie. Het decor voor de vrijetijdseconomie in de Achterhoek vormt het coulisselandschap, de natuur, kleine kernen, landgoederen en kastelen. Het maakt de Achterhoek tot een aantrekkelijk gebied voor wandelaars, fietsers, kampeerders en rustzoekers. De sector vrijetijdseconomie draagt substantieel, 3,9 of 6,1 procent als horeca volledig wordt toegerekend aan de vrijetijdseconomie, bij aan de werkgelegenheid in de Achterhoek waarbij de sector gestaag groeit.
Door het bieden van betere kwaliteit worden de recreatie en het toerisme in de regio verder versterkt. Vernieuwing wordt bereikt door samenwerken en het verbinden van aanbod, arrangementen en ideeën. Aan de bekendheid wordt voortdurend gewerkt door het in beeld brengen van de Achterhoekse identiteit en een landelijke promotiecampagne.

Over de plaats van Doetinchem in het geheel meent Bulten: "Het zal de toerist een zorg zijn door welke gemeente hij fietst. Er is een prima netwerk van fietsroutes waaruit men kan kiezen of waarmee men zijn eigen route kan samenstellen bijvoorbeeld via knooppunten. De kritieke punten die nu nog bestaan kunnen snel en makkelijk worden opgelost, ook voor e-bikes zijn oplossingen bedacht. De Fietsersbond geeft nu al het cijfer 8 voor alle routes." Over het verbinden: "Het moet niet zo zijn dat een fietser die bijvoorbeeld langs de Varsseveldseweg fietst niet in de gaten heeft dat dichtbij het werkelijk schitterende kasteel Slangenburg ligt met een koetshuis waar gepauzeerd kan worden. Door middel van een app willen wij hen daarop attent maken. Dat geldt ook voor de andere bezienswaardigheden langs de routes."
Als iemand op zoek gaat op het internet naar de toeristische mogelijkheden die de Achterhoek biedt dan moet het invoeren van het zoekwoord Achterhoek voldoende zijn om meteen al op interessante sites te komen en via die verder gelinkt te worden naar andere. Toeristen boeken 73 procent van de overnachtingen en activiteiten via internet.
Bulten: "We hebben hier geen Efteling waar je de hele dag bent, maar waar je ook in de rij moet staan. Wat we wel hebben is een hele serie pareltjes die je aaneen kunt rijgen zoals kasteel Bergh en de Slangenburg en nog veel meer."
In de vrijetijdsagenda Achterhoek 2016-2019 wordt niet gekeken naar gemeentegrenzen en zelfs niet naar nationale grenzen. Het bezoek vanuit het buitenland neemt zichtbaar toe. Alleen al vanuit Duitsland werden 4,5 miljoen dagtochten naar Gelderland ondernomen.
Het bedrag dat in de komende vier jaar geïnvesteerd wordt is 1,3 miljoen euro. Samen met bijdragen van ondernemers, de provincie en een mogelijke bijdrage vanuit LEADER, het Europees subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling, ontstaat een vermenigvuldiging naar een totaalbedrag van 11 miljoen.
Belangrijk en onmisbaar is de medewerking van de ondernemers in de vrijetijdssector verenigd in het VOA (Vrijetijd Ondernemers Achterhoek) die met de Vrijetijdsagenda Achterhoek 2016–2019 hebben ingestemd.
Henk Bulten: "Doetinchem is vindbaar, verrassend en verbindend. Vaak is Doetinchem de uitvalsbasis en de plaats om weer terug te komen na een bezoek. De Achterhoek kan niet zonder Doetinchem en Doetinchem kan niet zonder de Achterhoek."

Meer berichten