Verbeteren van de zorg vergt lef

Lodewijk Asscher met het boek van Marianne Kock. Foto: Bert Vinkenborg
Lodewijk Asscher met het boek van Marianne Kock. Foto: Bert Vinkenborg

Lodewijk Asscher ontvangt eerste boek van Marianne Kock

Door Bert Vinkenborg

DOETINCHEM - Marianne Kock lanceert op vrijdag 23 februari officieel haar boek 'Zorg over zorg'. Lodewijk Asscher, partijleider van de PvdA, ontvangt dan het eerste exemplaar. Officieus werd het boek al eind 2017 gepresenteerd in een kleine kring van vrienden, familie en bekenden om hen kennis te laten maken met haar eersteling op literair gebied.

De titel zegt het al. Marianne Kock maakt zich zorgen over de zorg en dan vooral om de tegenwoordige zorg die door de gemeenten geregeld moet worden. Aanleiding om te gaan schrijven was haar plan om te stoppen als raadslid voor de Partij van de Arbeid. Ze dacht nog een boodschap en een visie te hebben over het thema zorg die ze wilde doorgeven. Inmiddels heeft ze haar plan gewijzigd en staat weer op een verkiesbare plaats op de kandidatenlijst van de PvdA voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Ze hoopt, met instemming van de kiezers, door te kunnen gaan als raadslid na 21 maart 2018 en met haar ideeën de zorg in Doetinchem in beweging te kunnen brengen. Kock: „Na de overgang van de zorg van de rijksoverheid naar de gemeenten moest het veel beter worden: menselijker, minder bureaucratisch en op maat. In een aantal gemeenten is dat ook gelukt, maar in veel gemeenten niet. Ik heb niet de illusie dat ik dat van de ene dag op de andere kan veranderen maar ik ga er in de komende raadsperiode hard aan werken. Ik voel mij af en toe machteloos als ik zie dat mensen voor zorg naar de gemeente moeten en welke bureaucratische barrières ze daar tegenkomen. De bureaucratie in de zorg is nu bijna nog groter dan toen het nog vanuit Den Haag gebeurde." Volgens haar vergt het verbeteren van de zorg lef van politici, zorgmedewerkers en zorgvragers om het bureaucratische systeem te vervangen door een nieuwe manier van werken op basis van vertrouwen.                                                                                                        
Kock stelt dat het nemen van besluiten nu soms maanden duurt terwijl het veel sneller moet kunnen. Haar advies is om te experimenteren met snelle besluitvorming op wijkniveau waarbij alle betrokkenen samen aan dezelfde tafel zitten. In haar boek worden vier mogelijke experimenten om dat te bereiken beschreven. Ze heeft diverse schrijnende verhalen gehoord en die in haar boek verwerkt.
Schrijven was een avontuur voor Kock waar ze altijd al mee wilde beginnen. 'Zorg over zorg' is haar eerste stap op het literaire pad, maar waarschijnlijk niet de laatste.
De eerste oplage van 600 exemplaren is in eigen beheer uitgegeven via de uitgever Het Boekenschap uit de Wittebrink (www.hetboekenschap.nl). De verkoop begint op gang te komen en Marianne hoopt dat de ontvangst van haar boek zodanig zal zijn dat een tweede oplage noodzakelijk wordt. Kock: "Ik werk vooral vanuit mijn netwerk en dat begint zich nu als een soort olievlek uit te breiden."
Bij de ontvangst van het eerste officiële exemplaar van Mariannes boek vertelt Lodewijk Asscher over zijn ervaringen met de zorg bij de gemeente Amsterdam waar hij lid van de gemeenteraad en later wethouder was. Die waren lang niet altijd positief.
Over het boek van Marianne Kock: "Als raadslid ben je de hele tijd aan het hollen. Als je dan ook nog een boek schrijft dan vind ik dat waanzinnig knap. Ik ga mijn exemplaar van het boek aan Sharon Dijksma geven. Zij is onze woordvoerder over de zorg."


Meer berichten