In gesprek met de burgemeester...
In gesprek met de burgemeester...
In gesprek met de burgemeester

In gesprek met de burgemeester - 21 februari

Burgemeester, de focus voor een bezoek aan Doetinchem ligt nu sterk op de binnenstad. De gemeente heeft echter meer te bieden. De groene gordel en het blauwe lint rond Doetinchem per fiets biedt mogelijkheden te over voor een leuke tocht met onderweg diverse karakteristieke horecagelegenheden. Hoe ziet u dat?
"Doetinchem is een schatkist met een verborgen compleetheid. Als je op internet zoekt kom je vaak eerder steden als Zutphen en Doesburg tegen die eigenlijk aan de rand van de Achterhoek liggen. En als Doetinchem hebben we toch eigenlijk alles te bieden, van voetbal en theater tot horeca voor elke smaak. We hebben in de afgelopen raadsperiode al een paar goede stappen gezet om dat beter op de kaart te zetten. In de komende periode moeten we het verder uitbouwen.

Mensen die zoeken op internet naar 'Rondje Doetinchem' komen al gauw op de site van het Achterhoeks Bureau voor Toerisme. Die stuurt de fietsers over een afstand van ruim 52 kilometer langs allerlei plekken en bezienswaardigheden waarvan de meeste buiten de gemeente liggen. Is dat niet vreemd?
"De omgeving is ook mooi, maar het is wel een gemiste kans dat een deel van dat complete aanbod en bezienswaardigheden toch wat verborgen blijven. Toen ik me op Doetinchem ging oriënteren, had ik bijvoorbeeld nog nooit van de Slangenburg gehoord. Mensen krijgen onvoldoende aangeboden wat er is. Wethouder Henk Bulten heeft dit thema in zijn portefeuille en is er al mee bezig."

Hoe belangrijk kan de vrijetijdssector zijn voor de lokale economie?
"In de gemeente Ommen was ik waarnemend burgemeester en kon ik vaststellen hoe belangrijk dit kan zijn. Het Overijsselse Vechtdal draait voor een belangrijk deel op die vrijetijdseconomie. Aan toeristenbelasting kwam daar jaarlijks zo'n miljoen euro binnen. Ik zeg niet dat we nu toeristenbelasting moeten invoeren, maar toerisme kan hier nog wel groeien. Het gaat al wel de goede kant op en we gaan door op die weg.

Welke bezoekers denkt u aan trekken?
"Denk aan Duitsers. Er komen nu al Duitsers naar de stad maar dat kunnen er nog meer worden. Vanuit het Roergebied naar de Achterhoek is het maar anderhalf uur rijden. Ook vanuit de Regio Achterhoek heeft dit onze aandacht. We denken onder meer aan een Achterhoek bus.

Moet het gestructureerd en gecompliceerd en daardoor zo lang duren? Het kan toch ook eenvoudig en snel?
"Zeker, de succesvolle ondernemers in de vrijetijdssector zijn allemaal doeners. Niet lang praten maar aanpakken. D'ran!

Wat is de rol van de gemeente?
"Ik geloof in de vrijetijdseconomie en de kracht van lokaal ondernemerschap. De gemeente kan behulpzaam zijn in het ontsluiten van toeristische informatie, de bewegwijzering van fiets- en wandelpaden. Er zit hier veel potentie op dit gebied."

Meer berichten