Pim van Bussel, Albert Ordelman, Hans Reede en Ruud Krabbenborg (vlnr) met een zonnepaneel. Foto: Bert Vinkenborg
Pim van Bussel, Albert Ordelman, Hans Reede en Ruud Krabbenborg (vlnr) met een zonnepaneel. Foto: Bert Vinkenborg

500 zonnepanelen op dak Prakticon

DOETINCHEM - Als het aan de buurt ligt dan komen er vijfhonderd zonnepanelen op het dak van de nabijgelegen school Prakticon. Daarvoor wordt een intentieverklaring getekend door wethouder Frans Langeveld en Hans Reede, directeur van Prakticon een school voor praktijkonderwijs aan de Spoorstraat in Doetinchem.

Door Bert Vinkenborg

Aanjagers van dit initiatief zijn Pim van Bussel en Albert Ordelman, 'buren' van Prakticon. Zij proberen de buurt enthousiast te maken en houden op maandag 19 februari 's avonds een bijeenkomst in het Prakticon om de coöperatieve vereniging van de grond te krijgen. Hiervoor zijn minimaal vijftig deelnemers nodig. De voordelen liegen er niet om. Behalve ideële doelen worden niet onaanzienlijke besparingen voor de deelnemers in het vooruitzicht gesteld. Naast een provinciale subsidie van twintig procent is een belastingmaatregel van toepassing die de komende vijftien jaar geldig is. Het te verwachten rendement van 6 procent op de investering is daardoor veel groter dan van welke andere veilige belegging ook.
Het totale project zal circa 150.000 euro gaan kosten. Dit bedrag moet worden bijeengebracht door de verkoop van certificaten. Samen met de subsidie van de provincie moet dit volgens initiatiefnemers van Bussel en Ordelman kunnen lukken. De gemeente Doetinchem heeft maximaal 10.000 euro toegezegd ter dekking van de opstartkosten.
Ruud Krabbenborg is namens de Achterhoekse Groene Energiemaatschappij AGEM aanwezig en verwijst naar het zogenoemde Postcoderoos project waaronder op dit moment al soortgelijke initiatieven met ondersteuning van AGEM plaatsvinden. Frans Langeveld: "Dit is een uitermate geschikt pand. Het is een hartstikke mooi initiatief dat ook nog eens lokaal gedragen wordt. Dit is het eerste project in dit soort binnen de gemeente."
Hans Reede van Prakticon vult aan: "Het opwekken van duurzame energie is een van de vijf pijlers onder het beleid van de stichting Achterhoek VO waar wij bij horen. De stichting beheert twaalf scholen voor voortgezet onderwijs in de Achterhoek. Deze school is als experiment gekozen. Wij stellen de ruimte op ons dak tegen een symbolisch bedrag ter beschikking. Dit gebouw is gefinancierd uit publieke middelen, op deze manier kunnen we wat terug doen voor de maatschappij. Ik zal het bestuur voorstellen om meerdere plekken ter beschikking te stellen voor dit soort initiatieven."
In eerste instantie richtten de initiatiefnemers zich op de inwoners van postcodegebied 7003. Belangstellenden van direct aangrenzende postcodegebieden (7001, 7002, 7004 en 7005) zijn op 19 februari ook welkom.
De initiatiefnemers zijn voor vragen bereikbaar op: infopraktizon@gmail.com en via Facebook.


Meer berichten