In gesprek met de burgemeester...
In gesprek met de burgemeester...
In gesprek met de burgemeester

In gesprek met de burgemeester - 7 februari

Burgemeester, over een paar dagen hebben we carnaval. Overhandigt u de sleutels van de stad aan Prins Carnaval en gaat u een paar dagen op vakantie?
"Dit wordt mijn eerste carnaval in 43 jaar. In mijn familie is carnaval geen traditie. Maar ik ben goed voorbereid. Ik heb samen met de meer ervaren carnavalsvierder van ons college, wethouder Peter Drenth, de pronkzittingen van alle vijf carnavalsverenigingen in de gemeente meegemaakt. Zaterdag overhandig ik natuurlijk symbolisch de sleutel van de stad aan Prins Carnaval. Daarna ga ik naar verschillende evenementen. Voorop natuurlijk de carnavalsoptocht. Mijn familie uit het hele land komt zelfs over en met elkaar kijken we naar de optocht. Voor de gelegenheid zal ik in een carnavalspak voor beginners meedoen. Na de optocht gaan wij het carnavalsgewoel in, maar wel op een nuchtere manier."

Tijdens carnaval kan er wat gebeuren waar de burgemeester aan te pas moet komen. Wie heeft er piketdienst tijdens die dagen?
"Dat ben ikzelf, dus ik moet zorgen dat ik alert en beschikbaar ben."

Carnaval heeft een lange historie. Oorspronkelijk was het een korte tijd van uitbundig eten, drinken en feestvieren. Wat is daar nog van over?
"De diepere gedachte achter carnaval is dat iedereen gelijk is en er dan geen rangen of standen zijn. Ik vind dat een mooi uitgangspunt. Vier het leven!"

Na carnaval komt de vastentijd. Daar doen niet veel mensen meer aan. Is dat jammer?
"Daar is voor sommigen wat voor in de plaats gekomen. Er zijn mensen die 40 dagen geen alcohol meer drinken en er zijn er die soberder leven en meer aan sport doen. Ooit ben ik 30 kilo afgevallen door een aantal dingen anders te doen waaronder geen alcohol en een regelmatiger leven. Van die 30 kilo zijn er intussen weer een paar teruggekomen. Misschien moet ik ook er weer wat aan doen. Het motto van de vastentijd is rust, reinheid en regelmaat. Geen slecht uitgangspunt."

Tegelijk met carnaval begint voor een aantal scholen in de gemeente een week vakantie. Sommige ouders hebben dan een moeilijke keuze; wintersport of carnaval.
"Er gaan zeker een aantal mensen lekker skiën, maar ook gaan er veel kijken naar het carnaval of doen zelf mee. Ik verwacht dat veel mensen blijven en dat het leuk wordt."

Wat betekent carnaval voor Doetinchem?
"Het schept een unieke sfeer en er zijn aardig wat mensen druk mee. De optocht is een van de grootste van Oost Nederland en een enorme trekpleister. Niet alleen voor de inwoners van de gemeente maar ook voor bezoekers. Het geeft extra kleur aan de binnenstad. En dan gaat er nog een hele wereld schuil achter carnaval. Mensen zijn maanden en maanden bezig met het organiseren van het feest. En als er in zo'n groep iets is, steunen ze elkaar ook. Het is niet alleen die optocht, of die paar dagen feesten. Het feest zelf geeft extra kleur aan de binnenstad. En de lokale economie, horecaondernemers, maar ook winkeliers, profiteren er ook nog een beetje van mee. Het is ook een feest van iedereen geworden. Van oudsher was carnaval een katholiek feest, maar nu is het van iedereen."

Meer berichten