In gesprek met de burgemeester...
In gesprek met de burgemeester...
In gesprek met de burgemeester

In gesprek met de burgemeester - 29 november

Burgemeester, over een paar dagen is het december. De maand van de feesten. Wat betekent dat voor de gemeente en in het bijzonder voor de burgemeester?
Mijn eerste associatie is 'sfeervol Doetinchem'. Hoewel het Sinterklaasfeest pas op 5 december is heb ik al drie keer Sinterklaas binnengehaald. In de stad merk je het vooral door de toename van sfeer en gezelligheid. In het weekend was het al bomvol in de stad. Je merkt een bepaalde gemoedelijkheid onder de mensen en een vrolijke stemming. Voor mijzelf betekent het ook dat mijn agenda anders wordt. In de tweede helft van de maand zijn er veel eindejaarsetentjes waarbij teruggekeken wordt op het afgelopen jaar. Ook hebben we twee weken politiek reces waarbij de zaken rond de raad stilliggen. Andere zaken gaan natuurlijk gewoon door. Rond die periode is er vaak wat extra aandacht nodig rond openbare orde en veiligheid.

Aan het eind van het jaar is er natuurlijk ook nog oudejaarsavond en het vuurwerk dat de inwoners afsteken. Vaak hoor je de eerste knallen al lang voordat het officieel is toegestaan. In het ziekenhuis zit de spoedeisende hulp dan klaar om de eerste vuurwerkslachtoffers op te vangen. Wat vindt u daarvan?
Een aantal gemeenten in Nederland wil een centraal vuurwerk organiseren om zo het ongecontroleerde afsteken tegen te gaan. Dat is een interessante ontwikkeling die wij met aandacht volgen al zijn we zelf nog niet zo ver. Regulering, als die nodig is, zal stap voor stap moeten gebeuren. Naast het traditionele vuurwerk hebben we ook nog te maken met het carbidschieten dat vooral in het buitengebied plaatsvindt. Misschien is een groot vuurwerk wel een idee. Veiligheid is natuurlijk belangrijk. De politie is erop voorbereid en grijpt zo nodig in. Om een idee te krijgen over de schade die door vuurwerk wordt aangericht, bij de vorige jaarwisseling bedroeg die 30.000 euro. Voor een gemeente als Doetinchem is dat best veel.

Aan het eind van de maand hebben veel mensen een wintervakantie van een week of twee en ze komen dan op het idee nog een aantal zaken te regelen bij de gemeente. Kan dat wel?
Doorgaans gaat het om paspoorten. Voor een bouwvergunning zal men dan niet zo gauw naar het gemeentehuis komen. Mensen gaan op vakantie en komen op het laatste moment tot de ontdekking dat hun reisdocumenten niet in orde zijn. Wij kunnen uit ervaring aardig inschatten wanneer de pieken komen en zijn daarop ingesteld.

Wat maakt december zo bijzonder?
Voor mij leent die maand zich prima voor contacten met de 'gewone' inwoners. In het algemeen kun je zeggen dat men in december meer aandacht voor elkaar heeft. Het gaat om saamhorigheid en wat voor elkaar doen. Dat er voor elkaar zijn is ontzettend belangrijk. Niet voor niets dat bijvoorbeeld ook op 7 december de landelijke vrijwilligersdag is. Dat begint al in de week daarvoor. Dan worden alle vrijwilligers terecht in het zonnetje gezet.

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten