Foto: Nick Oostendorp

Voornemen 2018

Als rondom de Walmolen het vuurwerkgeknal niet van de lucht is, luiden wij met familie en vrienden het oude jaar uit. Natuurlijk gaat het op een gegeven moment over goede voornemens. Bij dit onderwerp blokkeer ik altijd, want ik associeer het onmiddellijk met het saaie rijtje dat ik als kind altijd opnoemde bij het biechten. Zo'n rijtje zit namelijk ook in mijn geheugen bij goede voornemens: meer musea bezoeken, nog meer naar de film, meer lezen, schrijven... Briljante ideeën schieten me op zo'n moment nooit te binnen.
Twee neefjes weten wel van wanten: ze willen zich in 2018 meer verdiepen in het onderwerp spieken en een bedrijfje beginnen voor lotgenoten. Hun idee is goed voor kostelijke verhalen die de jongelui meteen opdissen. Het gaat over de meest erge leraren. "Die laten ons bij een proefwerk de tassen voorin het lokaal zetten, nemen mobieltjes en iWatches in, willen dat onze tafels helemaal leeg zijn, delen zelf proefwerkpapier uit – en het liefst ook nog schrijfgerei – en zorgen voor verschillende versies van een proefwerk. Tijdens het maken ervan is wc-bezoek ten strengste verboden."
Bij zo'n extreem type blijkt het zaak om je spiekmethode feilloos op orde te hebben: briefjes met in klein lettertype getypte info die verstopt zijn op plekken als mouwen, sokken en bh's en – een heel goede plek – het dekseltje van het rekenmachientje. Maar dat moet je dan wel mogen gebruiken. Onderling afgesproken gebarentaal en geluiden zijn ook handig. Mag je drinken? Verander dan het etiket van het flesje!
Maar het mooiste is om de leraar af te leiden en de klas daar van tevoren over te tippen, vertellen de neefjes. De enige informatieve zin die de klas hierover krijgt is: Wacht op het ultieme moment en sla toe. Vol verve volgt het verhaal over hoe een van hen tijdens een ingewikkeld proefwerk opeens riep: "O, meneer, mijn lens! Help zoeken!" Terwijl de leraar op zijn knieën de vloer afzocht en de lens natuurlijk niet kon vinden, want neefje had helemaal geen lenzen, haalden de leerlingen stil hun broodnodige info op en seinden elkaar in.
Toosje, vroeger zelf leerkracht, vindt het vermakelijk.
"Ik denk dat ik ook zo'n adviesbureautje ga beginnen, maar dan voor leraren," oppert ze.

Flox Bos

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten