Foto: Nick Oostendorp

Sintstress

Als de wieken van de Walmolen stilstaan, loop ik door het centrum van Doetinchem te stressen. De volgende dag vieren we met z'n zessen Sinterklaas en ik moet alle cadeautjes nog kopen, voor iedereen iets. Daarbij zullen ook alle gedichten nog uit de mouw moeten worden geschud. Nog erger: niemand heeft een verlanglijstje. We kopen allemaal onder het mom van 'bedenk maar iets' en 'het is maar een aardigheidje'.
Dus loop ik al een uur allerlei winkels af op zoek naar creatieve verrassingen. Want ja, je wilt natuurlijk wel iets geinigs geven, iets dat leuk is en ook nog praktisch en waarvan je weet dat de ander er blij mee is. Dus geen boek voor ma want die leest alleen met de e-reader, geen tierelantijnen voor zuslief want daar valt ze flauw van, geen cd'tje voor de neven want die luisteren alleen via Spotify, en geen bloembollen voor zwager want die is wars van tuinieren.
Maar wat, wat, wat?
Gelukkig ben ik niet de enige die op zoek is. Terwijl ik in een winkel een speurtocht hou, spreekt een jonge vrouw me aan. Ze heeft een doosje vast met daarin twee grappige boxershorts. "Mevrouw, weet u hoe Sinterklaas kan zien welke maat dit is?" Samen kijken we op en in het doosje, maar het antwoord laat zich raden.
Weer buiten denk ik aan vroeger, toen ik op een dag vlak voor Sinterklaasavond onverwacht uit school thuiskwam, de kamer inging, mijn pop op tafel zag liggen en ma bezig zag met het breien van poppenkleertjes.
Toen was het leven simpeler, verzucht ik.
Maar bij die gedachte weet ik meteen wat me te doen staat: eenvoudiger te werk gaan. Dat ik er niet eerder opkwam om alleen naar de echte bakker te gaan en naar de enige echte verrassingswinkel in de stad.
Even later loop ik dolblij naar huis. Met cadeautjes in strakke, wit met zwart papieren tassen die met liefde ingespoten zijn met de nieuwste geur, een combinatie van dennen en rozen.
En de gedichten? Die worden ook simpel: voor ieder twee dezelfde regels.
Dennen- en rozengeur mijn kind
en snoep dat je ook lekker vindt.

Sint


Flox Bos

Meer berichten