Daan Reintjes van atletiekvereniging de Liemersdook onder de 48 minuten, een pr. Foto: Rob Vister
Daan Reintjes van atletiekvereniging de Liemersdook onder de 48 minuten, een pr. Foto: Rob Vister

Weersomstandigheden voorkomen parcoursrecord

Chumo klopt favoriet Wanjiru op 22ste editie Montferland Run

Door Rob Vister

MONTFERLAND - Het koude weer tijdens de Montferland Run, die afgelopen zondag voor de 22ste keer werd gelopen, bleek uiteindelijk de grootste tegenstander van de vier Keniaanse wereldtoppers, waarvan de vooraf gedoodverfde winnaar, Daniel Wanjiru, winnaar van de Londen Marathon 2017, de grootste kanshebber was om het parcoursrecord te gaan verbreken.

Het was niet alleen het koude weer waar hij zich op had verkeken, hij had ook geen rekening gehouden met zijn landgenoot Victor Chumo, die er met de winst vandoor ging.
Zelf moest hij genoegen nemen met een voor hem teleurstellende vierde plaats.

Tijdens de persconferentie van afgelopen vrijdag in de Heeren Dubbel in 's-Heerenberg, was Wanjiru nog vol vertrouwen. Hij was niet bang voor zijn tegenstanders en voelde zich in goede doen. Toen Michel Butter, onlangs nog zeer succesvol tijdens de marathon van New York, hem attendeerde op kuitenbijter Peeskesbult, liet hij weten dat hij in de omgeving van Mount Kenia, zijn geboortestreek, wel andere heuvels gewend was. Zijn zelfvertrouwen of wellicht overschatting werd tijdens de wedstrijd afgestraft door drie landgenoten.
Butter zelf was realistisch en wist dat hij na zijn inspanning tijdens de marathon van
New York in 's-Heerenberg geen toptijd zou kunnen neerzetten. Hij wilde wel per se in
's-Heerenberg lopen. Niet alleen omdat hij de Montferland Run een erg mooie loop vindt met een pittig parcours, maar deze wedstrijd past ook goed in zijn voorbereiding op het Europees kampioenschap marathon komend jaar in Berlijn.

Ziek
Het was niet alleen het koude weer dat de organisatie van de Montferlandrun parten speelde.
Ook de late afzegging van Almaz Ayana, wereld- en Olympisch kampioen bij de dames, was een teleurstelling. Donderdag kreeg Carlo Jansen van Jos Hermes te horen dat zij ziek was geworden en niet op tijd hersteld zou zijn om zondag te gaan lopen. Dit was voor de wedstrijd bij de dames natuurlijk jammer, maar het recordaantal deelnemers maakte het een beetje goed.
Tijdens de wedstrijd werd het al snel duidelijk dat een parcoursrecord er niet in zat, maar de Kenianen maakten er wel een prachtige wedstrijd van waar de finale door de vier wereldtoppers pas in de straten van 's-Heerenberg werd uitgevochten. Victor Chumo, dit jaar ook al onder koude omstandigheden winnaar van de vier mijl van Groningen, bleek uiteindelijk met een tijd van 43 minuten er 23 seconden, de sterkste.
Ondanks het gemis van Almaz Ayana, kreeg de Montferlandrun met de Keniaanse Mary Munanu, toch een sterke winnares. Zij werd hierbij geholpen door Frank Futselaar, atleet van atletiekvereniging de Liemers, die door ziekte de strijd met onder andere Michel Butter niet kon aangaan. Futselaar wist haar toch naar een mooie tijd onder de vijftig minuten te hazen.

Regionale toppers
Titus Fierkens, trainer van atletiekvereniging de Liemers, had uit zijn stal van Running Team Liemers, behalve Frank Futselaar met Daan Reintjes en Edwin Wissema nog enkele troeven die hoge ogen konden gooien. Reintjes werd met een persoonlijk record twaalfde in dit sterke veld en wist voor het eerst onder de 48 minuten te lopen. Wissema kwam drie seconden te kort om onder de vijftig minuten te lopen. Bij de dames speelde het koude weer ook Eline de Jong uit Didam parten. Zij wist helaas haar tijd van 2016 niet te verbeteren.

Meer berichten