Anders kijken was het thema tijdens de Dag van de langdurige zorg in Amphion. Foto: PR
Anders kijken was het thema tijdens de Dag van de langdurige zorg in Amphion. Foto: PR

Themabijeenkomst voor verzorgende-IG Graafschap College

DOETINCHEM - In het kader van de Dag van de langdurige zorg organiseerde het Graafschap College ook dit jaar weer een themabijeenkomst voor Verzorgende-IG in schouwburg Amphion in Doetinchem.

Dinsdag 21 november was cabaretier Paul Smit uitgenodigd om met de ruim tweehonderd aanwezigen aan de slag te gaan met anders kijken in de zorg. Anders kijken is een onderdeel van het advies 'Anders kijken, anders leren, anders doen' van de commissie Innovatie zorgberoepen en -opleidingen. De toenemende vergrijzing leidt onder meer tot een flinke toename van het aantal mensen met meerdere chronische aandoeningen en functioneringsproblemen. Het aantal volwassenen met psychosociale problemen en met psychische aandoeningen groeit en ook de jeugd heeft chronische klachten en aandoeningen en psychosociale problemen. Hoe gaat een Verzorgende-IG hier mee om?
Paul Smit liet vanuit zijn achtergrond als cabaretier zien hoe je anders kunt kijken, leren en doen. Het was een luchtige en interactieve avond waarop hij een inspirerend en humoristisch verhaal neerzette over de steeds snellere veranderingen in de maatschappij. Hij benoemde de competenties die belangrijk zijn en liet zien hoe buiten de hokjes te kunnen kleuren. Er kwamen diverse voorbeelden voorbij hoe slim om te gaan met het beïnvloeden van het onbewuste brein van anderen én van jezelf. En hoe je binnen en buiten de organisatie hier goed gebruik van kan maken, ook bijvoorbeeld als het om innovatie gaat.

Discussiëren
Na de voorstelling ging men in groepjes uit elkaar om over een aantal stellingen te discussiëren en het geleerde van die avond direct toe te passen. Over een stelling als 'Wat is belangrijker, welzijn of zorg voor de zorgvrager?' werd langere tijd gediscussieerd en meerdere praktijkvoorbeelden gegeven. De algemene conclusie was uiteindelijk dat welzijn in eerste instantie toch het belangrijkste is. Dan wel met de kanttekening dat de rest vanzelf volgt en de één niet zonder de ander kan, beide zijn belangrijk.

reageer als eerste
Meer berichten