Foto: Nick Oostendorp

Tandarts

De Walmolen achter me latend, ben ik op weg naar mijn tandarts, die zeven dorpen verderop zijn domicilie heeft. "Waarom zover?" vraagt Toosje. "In Doetinchem zijn toch tandartsen genoeg?"
Maar geen tandarts in Doetinchem is wat mijn tandarts is: familie. Wel verre familie, hij is een zoon van een nicht van mijn moeder, maar ergens hebben we dezelfde voorouders.
Voordat hij mijn tandarts werd, was zijn vader – de man van de nicht van mijn moeder – mijn tandarts. Ongeveer een halve eeuw kom ik al in de praktijk die, ik kan niet anders zeggen, vakwerk levert.
Als ik in de stoel zit, praten we eerst over onze familie. Dat houdt de band in stand. Daarna geef ik me over aan de inzichten van de man met de witte jas. Meestal tot een spiegeltje het resultaat laat zien. Met de zin 'Tot over een half jaar' nemen we afscheid.
Maar het is niet alleen mijn tandarts die me bindt aan zeven dorpen verderop. Sinds een jaar of zeven is het ook de mondhygiëniste met de initialen AA die me met plezier het ritje laat maken.
Nadat ze me de eerste keer zo ongelooflijk op de donder gaf vanwege bloedend tandvlees dat ik een uur later thuis nog liep te shaken en ik haar daarna ongezouten vertelde dat ik van uitveteren niet gediend ben, zijn we een soort van vriendinnen. Bij binnenkomst vertellen we elkaar over onze persoonlijke stand van zaken. Eenmaal in de stoel doet ze me versteld staan van haar uitvoerige verslag over mijn gezondheid naar aanleiding van wat ze in het echt en op een foto afleest van mijn gebit. Dit keer vertelt ze over neuspoliepen en droog neusslijmvlies en wat ik kan doen om daar zo weinig mogelijk last van te hebben. Terwijl ze mijn gebit updatet, heeft ze het ook over heftige pijn in de oren bij opstijgen en landen van een vliegtuig, een probleem dat ik mijn leven lang al heb en niet kon oplossen, ook niet met speciale oordopjes. Maar...zij weet raad.
Met de vijf 'tandartswoorden' nemen we afscheid.
Terwijl ik in de auto zit, op weg naar zeven dorpen verder, voel ik me weer koninklijk behandeld.

Flox Bos

Meer berichten