Lo Speziale brengt Apotheker in Amphion. Judith Napjus
Lo Speziale brengt Apotheker in Amphion. Judith Napjus

Komische opera 'De Apotheker' in Schouwburg Amphion

DOETINCHEM - Eva Buchmann (regie) en Jan Willem de Vriend (muzikale leiding) hebben een ambitie: de liefde voor de schoonheid van opera overbrengen op een hedendaags publiek. De Apotheker van Lo Speziale is een moderne komische opera van Joseph Haydn en Carlo Goldoni uitgevoerd door het Kölner Kammerorchester. De opera is te zien op woensdag 15 november in Schouwburg Amphion.

Pleegkind
Een apotheker in ruste, zijn jonge aantrekkelijke pleegkind waarmee hij trouwen wil, zijn knecht op wie zij haar zinnen heeft gezet en dan nog een dandy die haar eveneens het hof maakt. Dit zijn de personages in deze moderne komische opera, die zich van origine afspeelt in Venetië. Zij reizen met hun ambulante apotheek rond in een iconisch jaren vijftig autootje, resulterend in dolkomische verwikkelingen. Dit zelden uitgevoerd kleinood vraagt topkwaliteit van uitvoerenden, zowel muzikaal als theatraal.

De opera's van Eva Buchmann en Jan Willem de Vriend kenmerken zich door intimiteit en toegankelijkheid, met interactie tussen solisten, musici en het publiek. Achter deze onpretentieuze manier om opera's voor het voetlicht te brengen, schuilt de grote ambitie van beiden: de liefde voor de schoonheid van deze werken overbrengen op een hedendaags publiek, de diepe menselijkheid ervan en ook de lichtvoetigheid waarmee ze de ernst van het leven bezingen. De opera wordt in Italiaans gezongen en is Nederlands boventiteld.

Kaartenzijn te bestellen op www.amphion.nl of aan de kassa. Dat kan van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur. Het telefoonnummer van de kassa is 0314-376000.


Depot Stadsmuseum opent deuren voor Verborgen Museumschatten

DOETINCHEM – Verborgen schatten. Ieder museum heeft ze. Het tv-programma Verborgen Museumschatten van Omroep Gelderland onttrekt deze pareltjes van de historie aan de anonimiteit. Op 9 november besteedt het programma aandacht aan de verborgen schatten van het Stadsmuseum Doetinchem.

Normaal gesproken liggen ze achter slot en grendel in het depot van het museum: de zolder van het voormalige Oude Postkantoor. Op tv komen ze in de schijnwerpers. Getoond worden: het vaandel, tekeningen van kunstenaar/graficus Chris le Roy, hij werkte onder andere voor drukkerij Misset en het stolpje. Het stolpje is een glazen kleinood met daarin afgebeeld drie figuurtjes: koning Willem III, zijn vrouw Emma en hun dochter Wilhelmina.
De uitzending over het Stadsmuseum worden getoond is donderdag 9 november om 17.40 uur en wordt elk uur, na het nieuws herhaald.

Meer berichten