Spelers van Toneelvereniging Etten die in de Oude Ettense Kerk repeteren voor 'Gaten'. Foto: Josée Gruwel
Spelers van Toneelvereniging Etten die in de Oude Ettense Kerk repeteren voor 'Gaten'. Foto: Josée Gruwel

Toneelvereniging Etten gaat los bij eeuwfeest

ETTEN – In 2018 bestaat Toneelvereniging (TV) Etten honderd jaar. Dat wordt gevierd! Met een receptie en een feestavond, maar vooral met de opvoering van 'Wormen en Gaten', een toneelstuk dat speciaal voor dit eeuwfeest door theatermaker Theo Soontiëns werd geschreven. "'Wormen en Gaten' bestaat uit twee delen: een krimi en een dorpskroniek. "Geen spektakelstuk, maar wel heel bijzonder," vertelt bestuurslid Harrie Lubbers. "We voeren het zes keer op."

Door Josée Gruwel

In 2018 is het een eeuw geleden dat in Etten de Rooms Katholiek Propagandaclub Benedictus XV werd opgericht. De club floreerde, maar er was ook een aantal jaren van weinig of geen actie. In 1979 volgde een doorstart en veranderde de naam in Toneelvereniging Etten. Jan en Bets van Dulmen en Bennie en Alie Slutter waren de personen hierachter. Inwoners van Etten en daarbuiten kwamen naar de – vaak hilarische – uitvoeringen en naar de hoge ogen gooiende spektakelstukken als 'Napoleon in de Strik' in 2003 en 'Vaticaan op stelten' in 2010.
Juist de jaren van weinig of geen actie werden de aanleiding voor 'Wormen en Gaten'.

Langzame groei
"Om het eeuwfeest te vieren wilden we iets unieks, maar geen spektakelstuk. Dus geen stoomtrein, geen paard en wagen, geen groot mannenkoor en geen grote tribune in de openlucht", vertelt Harrie Lubbers.
Wat dan wel kreeg voetje voor voetje vorm met medewerking van Theo Soontiëns. "We waren geen onbekenden voor elkaar," aldus de theatermaker. "Enkele jaren geleden gaf ik workshops aan de spelers en daarna brainstormden we samen ook al eens over een toneelstuk dat zich in een kerk zou moeten afspelen. Nu dacht ik mee over wat nog niet eerder in het land is vertoond: twee toneelstukken die op twee locaties tegelijkertijd worden gespeeld en waarbij het verhaal van het ene stuk klopt bij het andere. Twee toneelstukken die je apart van elkaar kunt zien, maar die zoveel nieuwsgierigheid opwekken dat iedereen ze allebei wil komen kijken."

Rituelen
Soontiëns, die de schrijfopdracht kreeg, ging in gesprek met alle leden van TV Etten om hun wensen qua personage in kaart te brengen. De spelers gaven antwoord op vragen als: "Wat is je droomrol? Waar ligt je kracht?" Daarna ging de theatermaker aan het denken, fantaseren, creëren.
"Het bedenken van personages, het maken van een sociogram en het schrijven van dialogen ging zoals altijd gepaard met rituelen, zoals brandende olielampjes die erfstukken zijn van mijn twee overleden zussen. De lampjes staan op een dienblad – gekregen van twee oud-leerlingen – met daarop geschreven de wens dat ik nog maar veel mooie teksten mag schrijven, een pot met drop in de nabijheid, stilte en veel door het huis lopen."
Er groeiden twee toneelstukken die samen 'Wormen en Gaten' heten, ontsproten aan de fantasie en gezet in een herkenbare tijdsgeest.

Wormen
'Wormen' is een krimi en speelt in 1953 in Oldebrugge, een dorpje waar toneelvereniging 'Kunst Verheft Allen' zich voorbereidt op de uitvoering van 'Een wachter in de nacht'. Maar van spelen komt niets meer als sterspeelster Mia Elders op een ochtend dood thuis wordt aangetroffen. Al snel blijkt het om moord te gaan. Het dorp is in rep en roer. Want wie is de dader en wat is het motief? Inspecteur Botman vindt de zaak maar gedoe in een flutdorp. Maar daar vergist hij zich in.
'Wormen' begint in de kroeg, bij zaal Köster. In de pauze verhuizen spelers en publiek voor het tweede bedrijf naar de Oude Ettense Kerk.
Soontiëns: "De titel 'Wormen' verwijst naar de kwaadaardigheid in de mens."

Gaten
'Gaten' speelt in de jaren tachtig als in het dorp Oldebrugge niets meer herinnert aan de roerige voorvallen van dertig jaar geleden. Daar komt verandering in als Tinie Elders terugkeert naar het dorp dat ze als tiener noodgedwongen moest verlaten. Oude wonden worden opengereten, maar uiteindelijk weet Oldebrugge in het reine te komen met het verleden en wordt zelfs de toneelvereniging nieuw leven ingeblazen.
Bij 'Gaten' wordt het eerste bedrijf gespeeld in de Oude Ettense Kerk. Na de pauze is zaal Köster voor spelers en publiek 'the place to be'.
Soontiëns: "'Gaten' is een soort dorpskroniek, licht en vrolijk, geschreven vanuit tradities maar wel met een frisse kijk. De titel heeft betrekking op gaten in de herinnering. Beide titels samen vormen het woord wormgaten. Een wormgat maakt het mogelijk om door de tijd te reizen. Ongeveer zoals de toeschouwers bij "Wormen en Gaten" door de tijd zullen reizen."

Spelers
De hele groep spelers is, in samenwerking met Nijosca Kleinpenning en Theo Geuijen, door Soontiëns in twee gelijkwaardige groepen verdeeld. Deze repeteren inmiddels zo'n zes weken. Clemens Pierik regisseert de groep die 'Wormen' speelt en Gerard Westerhof staat borg voor 'Gaten'. "Er zitten leuke lui in de stukken, met mooie emoties, maar het is hard werken," vertelt speler Niels Berendsen. "Alles moet goed gekend, want we spelen zonder souffleur en dat is ook nieuw voor ons."
Lubbers: "'Wormen en Gaten' wordt op 25, 26 en 27 mei en op 1,2 en 3 juni 2018 gespeeld. Aanvang 20.00 uur. Elk stuk duurt zo'n anderhalf uur. In de pauze wisselen spelers en publiek dus van locatie. Het wordt geen spektakelstuk in de zin van groot, maar een spektakel wordt het wel."

Meer berichten