Eleonore Pameijer en Ralph Rousseau.  Foto: Bas Uterwijk
Eleonore Pameijer en Ralph Rousseau. Foto: Bas Uterwijk

Eerste exemplaar cd Doetinchemse fluitiste Eleonore Pameijer

DOETINCHEM - Het duo Eleonore Pameijer (fluitiste) en Ralph Rousseau (viola da gamba) treedt zondag 19 november op in Amphion, in een bijna uitverkochte zaal. Kortgeleden namen ze samen, zónder knippen en plakken, hun eerste cd op in kapel De Oude Jan in Velp. De cd wordt tijdens de voorstelling in Doetinchem ten doop gehouden en het eerste exemplaar wordt aan burgemeester van Doetinchem Mark Boumans aangeboden. Dat is niet voor niets, want Eleonore groeide op in Doetinchem.

Eleonore Pameijer en Ralph Rousseau vormen sinds kort een nieuw duo. Een fluitiste, vooral bekend geworden in het eigentijdse repertoire die samenspeelt met een gambist, wiens instrument uit zestiende eeuw stamt. Zij ontmoetten elkaar bij een concert in 2012 en een samenwerking bleek onontkoombaar. Bekend van haar interpretaties van moderne klassieke muziek vanuit het Asko-Schönberg-ensemble, vinden Eleonore en Ralph elkaar tussen barok en renaissance en de inspirerende nieuwe muziek, vaak speciaal voor het duo gecomponeerd.
Eleonore groeide op in Doetinchem, kreeg les op de Doetinchemse muziekschool en won daar haar eerste concours. Zij zat op school op de GSGD, nu het Rietveld Lyceum. Haar vader was arts in het Slingeland Ziekenhuis en is helaas overleden. Eleonore's moeder woont nog steeds in Doetinchem. Het is voor Eleonore dus een bijzonder moment dat zij en Ralph hun eerste cd in het Doetinchemse theater uit zullen reiken. Op de cd staat barokmuziek van Vivaldi, Hotteterre, Bach en Van Wassenaer.
Eleonore verliet het Doetinchemse en ging aan het Conservatorium te Amsterdam studeren, waar ze cum laude het solistendiploma behaalde. Vervolgens studeerde ze in de Verenigde Staten en in Italië. In 1984 won zij een eerste prijs in het Frank Martin Concours en maakte zij haar debuut in het Amsterdamse Concertgebouw. In 1985 verscheen haar eerste cd (sonates van Bach en zonen), die zich in een bijzondere populariteit mocht verheugen. Van 1985 tot 2000 was zij eerste fluitiste van het Asko, en later van het Schönberg Ensemble. Als soliste trad ze op met vele symfonieorkesten en ensembles over de hele wereld. Voor Eleonore zijn meer dan 100 nieuwe werken geschreven. Ze trad op in vele radio- en televisieprogramma's en heeft een groot aantal cd's op haar naam staan. In 1996 richtte ze de Leo Smit Stichting op, waarvan zij artistiek leider is. De stichting promoot werken van componisten die tijdens WOII werden vervolgd.
Ralph Rousseau begon zijn muzikale loopbaan als rockgitarist, studeerde tevens contrabas en werd benoemd in het Koninklijk Concertgebouw Orkest. Vervolgens werd hij gegrepen door de klank van de viola da gamba. Hij maakte een glanzende carrière als gambist.
Kaarten zijn te bestellen op www.amphion.nl of aan de kassa (tel. 0314-376000).

Meer berichten