Foto: Nick Oostendorp

Gruwelijk eng!

Als verdwaalde vampiervleermuizen rond middernacht om de Walmolen vliegen, denk ik aan 'Gruwelijk eng!', het thema van de Kinderboekenweek. In de tuin lopend en starend naar een gitzwarte lucht, peins ik over het meest angstaanjagende in mijn leven.
Jaren geleden woonde ik op een flat. Op een nacht bij nieuwe maan liep ik rond de klok van twaalven 's nachts naar de slaapkamer, opende de deur en voordat ik het licht kon aanknippen stond ik als aan de grond genageld. Door het slaapkamerraam zag ik op de schemerig verlichte galerij een man die de kamer inkeek. Mijn hart sloeg over en schoot in mijn keel terwijl de schim in een flits over de brandtrap bij het raam verdween.
Ik doofde alle lichten, sloop naar de voordeur, opende die zacht en speurde door de kieren van het hekwerk van de galerij naar de man. Even was er niemand te zien, toen liep er een man de flat uit. De man! Hij liep naar de weg, treuzelde daar, liep rondjes om de lantaarnpaal, wachtte...
Ik bleef kijken. Wel een kwartier lang zat ik op de hurken. Zou hij me ontwaren? Wie schetst mijn opperste verbazing toen ik hem bij de naastgelegen appartementen de trap zag opgaan naar de tweede verdieping en daar, om zich heen kijkend, naar binnen ging.
Wie was die man?
Midden in de nacht belde ik Toosje. "Ik kom eraan", gilde ze door de telefoon.
Een half uur later stonden we in de te trage lift: allebei met een lange zwarte cape met capuchon. Toosje met een masker van Dracula en ik met dat van de dood. We haastten ons door de hal, over de stoep, de trap en de galerij en belden bij de man aan.
Keurig gekleed deed hij open en stond perplex terwijl Toosje hem in de kraag greep en fluisterend een mysterieus vampiertaaltje uitsloeg. Ik stond er stokstijf bij, als de dood van Pierlala. Opeens klonk er een verstaanbare zin: "Zweer dat je dit nooit meer doet. Zeg: Ik zweer dat ik nooit meer sta te kijken voor andermans raam."
De man herhaalde de zin met een benauwd stemmetje.
Tot de zon opkwam zat ik die nacht bij Toosje, aan de drank.

Flox Bos

Reageer als eerste
Meer berichten