De grootste sgraffito hing maandag als eerste in de takels; op de achtergrond met blauwe trui fotografeert 'redder' Harmsen. Foto: Burry van den Brink
De grootste sgraffito hing maandag als eerste in de takels; op de achtergrond met blauwe trui fotografeert 'redder' Harmsen. Foto: Burry van den Brink

Sgraffito's gered voor Doetinchem

Kunstwerken krijgen nieuwe plek in de Steck

Door Bert Vinkenborg

DOETINCHEM - De drie sgrafiitto's, nu nog in opslag in een loods aan de Havenstraat, zijn gered voor Doetinchem. Afkomstig uit de kantine van 't Brewinc werd er gezocht naar een nieuwe plek voor deze tonnen zware kunstwerken uit beton. Die is nu gevonden in de oude bibliotheek aan de Raadhuisstraat waar over enige maanden het bedrijf Cleantech zijn stek gaat vinden.

Sgraffito's (in correct Nederlands eigenlijk 'sgraffiti') zijn in vers cement ingekraste lijntekeningen die zijn ingekleurd volgens de frescotechniek. Ze hingen in de kantine van 't Brewinc en werden in 2010 bij de sloop van de kantine gered door Marcel Harmsen uit Dinxperlo en tijdelijk opgeslagen in afwachting van een nieuwe bestemming. Deze liet op zich wachten en Harmsen moet er nu vanaf omdat hij met zijn familie naar het buitenland gaat vertrekken.
Even leek het erop dat de kunstwerken voor Doetinchem verloren zouden zijn maar er diende zich een nieuwe partij aan om ze een passende plek te geven. In dit geval zou de naam 'Steck' beter zijn want Cleantech gaat vanaf begin oktober verder onder de naam het Steck. In de oude bibliotheek uit 1976 aan de Raadhuisstraat ontstaat een ruimte met een uitstraling die past bij dit bedrijf. De Steck wordt een broedplaats voor bedrijven, overheid, onderwijs en instellingen om samen met docenten en studenten van elkaars knowhow gebruik te maken en antwoorden te zoeken op de uitdagingen van de toekomst. Ook voor start-ups is er plek op deze 'Steck'. Henk Janssen, aandeelhouder en directeur van de Steck meent: "De sgraffito's hingen aan de voormalige technische school, vroeger de ambachtsschool. Ze krijgen nu een tweede leven in onze 'Technische School 3.0'. Ze passen goed bij ons."
Wethouder Maureen Sluiter kijkt op maandag 9 oktober samen met Henk Janssen toe hoe de kunstwerken uit hun opslag worden gehesen om tijdelijk ondergebracht te worden in Doesburg in afwachting van hun verhuizing naar hun definitieve Steck. Welke rol heeft de gemeente gespeeld om deze deal tot stand te brengen? Sluiter: "De gemeente heeft als aanjager gefunctioneerd om een nieuwe plek te vinden als overbrugging naar de Steck. Rob Lureman, oud-journalist, heeft daar samen met Norman Vervat van het Cuypersgenootschap ook een rol in gespeeld. Hij heeft ons gevraagd mee te denken over een oplossing. Het mooie hieraan is dat je samen verder komt. Drie maanden geleden was daar nog geen zicht op."

reageer als eerste
Meer berichten