Foto: Nick Oostendorp

Te bont

Op een morgen heel vroeg, als de wieken van de Walmolen nog volop in de mist staan, lees ik bijzonder Doetinchems nieuws. Lunchroom Caffè Chicco, aan de Nieuwstad 61, meldt op Facebook een mooi verhaal.
Het begint met: Boerenbond, wie kent het niet. Het gaat over het bekende servies en het blijkt dat een gast een schaal ervan aan Chicco schonk en andere gasten dat zo leuk vonden dat ze spontaan borden, kopjes en ander serviesgoed brachten. Als laatste een oproep: Heeft u nog Boerenbond in de kast of op zolder staan? Wij geven het graag een plekje.
Mijn brein slaat onmiddellijk alarm.
Boerenbond!
Ik droom weg...
Als kind ging ik vroeger – vaak op zaterdagmiddag – mee naar de Boerenbond. Daar haalde pa spullen voor de tuin. Ik ging nooit mee naar binnen, stond altijd bij de tractoren te kijken waarmee boeren uit de hele omgeving naar de winkel kwamen. In Ik fantaseer een diep bord met in het midden een stoere boerin die op een snelle tractor over een akker scheurt, een kom met een boerenpet erin en een beker met aan de binnenkant over de volle lengte gele en rode gladiolen. Die laatste omdat ik automatisch denk aan Boer Zoekt Vrouw en me boer Jos en zijn Dycke als eerste te binnen schieten.
"Weet jij het verschil tussen een Bondjas en een Bontjas?" vraagt Toosje een paar uur later.
"Geen idee."
"Die eerste is van James."
Gelukkig staan er op de Facebookpagina van Chicco afbeeldingen bij. We weten dus om welk servies het gaat. Om dat met het karakteristieke Dutch Design. Wit aardewerk, gedecoreerd met een bloemendecor in groen, blauw, rood en geel.
Boerenbont!
Uit de fabriek die sinds 1841 levert.
Generaties lang was het bij Hollandse gezinnen niet weg te denken. In de jaren zestig van de vorige eeuw was het zelfs heel succesvol. Nog steeds worden er nieuwe motieven bedacht. Op de website van de fabriek staat dat je met het servies het rijke buitenleven in huis haalt.
Vroeger hadden wij ook zo'n servies.

Flox Bos

Reageer als eerste
Meer berichten