Tom Wonnink gaat, op een andere locatie, zeker door met het organiseren van de Muziekmeerdaagse. Foto: Josée Gruwel
Tom Wonnink gaat, op een andere locatie, zeker door met het organiseren van de Muziekmeerdaagse. Foto: Josée Gruwel

'Muziekcafé met te weinig muziekevenementen'

Voor Merleyn is het doek gevallen

Door Josée Gruwel

DOETINCHEM – Merleyn was van donderdag- tot zaterdagnacht tijdens de Muziekmeerdaagse voller dan vol. Maar in de vroege uurtjes zondagmorgen was het gedaan met het muziekcafé. De laatste band die er speelde was Huphter, hekkensluiter van de ruim twintig bands die optraden tijdens de achttiende Merleyn Muziekmeerdaagse. "We zagen de sluiting van Merleyn natuurlijk wel aankomen," vertelde organisator Tom Wonnink. "Die is mede te danken aan het frustrerende beleid van de gemeente Doetinchem omtrent live muziek in de binnenstad."

"Merleyn is de plek waar ik voor het eerst een biertje pakte. Ik had er mijn eerste vriendinnetje. Alles gebeurt hier. Er zijn zelfs kinderen naar het café genoemd. Merleyn had een enorme impact. Als bruin café, met de vloeren waar de brandplekken van de motoren herinneren aan de tijden dat motorrijders met oorverdovend lawaai nog in de Grutstraat mochten komen, en als muziekcafé."
Wonnink kijkt zaterdagmiddag met plezier terug op jarenlang live muziek in Merleyn. "Het zal vanavond wel een apart gevoel zijn als we met onze band Pulse het laatste nummer hier spelen. Nee, huilen zal ik niet, maar ik ben wel benieuwd wie er een traantje laten. Want Merleyn was natuurlijk wel een unieke plek om te spelen. Dat zat hem in de diversiteit van het publiek. Ook al stond er maar dertig man, dan leek het toch veel omdat iedereen er dicht bij elkaar en dicht op de band stond. De sfeer was gemoedelijk."
Henk Lubberdink, directeur van Muziekschool Oost-Gelderland, is dezelfde mening toegedaan. Hij voegt toe dat het mooie van Merleyn was dat er een podium gegeven werd aan regionaal jong talent. "Dat gaf jonge mensen een kick. Beginnende bands startten er met een gratis optreden. Daarna gingen ze bij succes naar steeds grotere podia. Muzikanten uit muziekschoolbandjes vonden via Merleyn zo hun weg. Zo zijn bijvoorbeeld de Boetners ontstaan." Wonnink: "Die gesettelde bands, die inmiddels optreden op het Stadsfeest en op Huntenpop, kwamen met de Merleyn Muziekmeerdaagse altijd weer terug en traden gratis op. De Boetners hebben er vrijdagavond een knalfeest van gemaakt."

Frusterend
Als het om live muziek gaat, kan Wonnink zich mateloos ergeren aan het beleid van de gemeente. "Er zijn twaalf vergunningsdagen voor live muziek in de binnenstad. Maar in de binnenstad zou je iedere week, op vrijdagavond, iets met live muziek moeten organiseren. Dus nu worden we geremd. Merleyn, die het van de muziekevenementen moest hebben, redde het met dit beleid, dat bureaucratie ten top is, niet. Merleyn was dus eigenlijk een muziekcafé dat nauwelijks muziekevenementen mocht organiseren."

Muziekmeerdaagse
Als uitbater Martin van Wolde het café in acht dagen ontmantelt, gaat Wonnink met zijn companen op zoek naar een andere locatie waar bands terecht kunnen. "We wilden wachten met gesprekken tot na de Merleyn Muziekmeerdaagse, maar ik heb al wel informeel aan tafel gezeten. Bij Paddy's en bij Café Kafé."
Dat de Muziekmeerdaagse doorgaat, daar hoeft niemand aan te twijfelen. Wonnink: "Dat staat honderd procent vast. We gaan met de volledige organisatie door."
Inmiddels is bekend dat Bertus Bakker, de Doetinchemse eigenaar van het pand van Merleyn, het pand wil laten strippen en er een aannemer naar wil laten kijken.

reageer als eerste
Meer berichten