Eitje

Terwijl de wieken van de Walmolen zaterdagavond stilstaan, zet ik de tv aan om naar Usain Bolt te kijken. Lightning Bolt loopt zijn individuele afscheidsrace op de honderd meter op het WK in Londen. "Eitje," zei Toosje 's morgens bij de koffie. "Tuurlijk wordt hij wereldkampioen en brengt hij goud mee naar Jamaica."
Maar zijn benen dragen hem er toch niet naartoe. Het wordt brons.
Verslagen staar ik naar het beeldscherm, waarop Bolt afscheid neemt van het publiek.
Ik schenk nog een wijntje in en loop onbewust naar de koelkast voor iets hartigs. Maar het lege vak waar anders mijn eitjes staan, laat mijn stemming nog meer dalen. Zonder iets te pakken, klap ik de koelkastdeur dicht.
Nee, ik heb niet gekeken naar de code op mijn eitjes. Ik kon niet kijken, want toen de fipronilramp begon, kwam ik net thuis van vakantie en had Albert Heijn eieren voor zijn geld gekozen en mijn geliefde merk, Kwetters Kakelgoud 4-granen, uit voorzorg uit de schappen gehaald.
Ik koos het merk bewust, want de kippen die deze eieren leggen krijgen een uitgebalanceerde, plantaardige voeding die zorgt voor een hoger gehalte aan linolzuur en DHA-Omega-3 vetzuren in het ei. Dat heeft, volgens zeggen, een positieve invloed op de hersenen, ogen en het afweersysteem en het voorkomt hart- en vaatziekten.
Het zal toch niet zo zijn dat ik ongewild en zonder het te weten fipronil binnenkreeg door het foute bedrijf met de even foute naam. Ik zet de tv uit en de computer aan.
Nee, nergens kan ik de namen van bedrijven van besmette eieren vinden. Hoezo transparantie? Heel Nederland hult zich daarover in stilzwijgen. Alleen maar codes van foute eieren en een kaartje met plaatsen waar Chickfriend stallen cleande. Oei, ook in de Achterhoek. Maar niet in de buurt van Veen, waar de eieren vandaan komen die ik graag at.
's Nachts droom ik van vroeger. Dat ik als kleuter aan de hand van opa een van zijn kippenhokken binnenga en uit de leghokjes twee eitjes mag pakken. Met in ieder handje een eitje ga ik met opa naar de keuken, waar ik voor hem en mij een boterhammetje smeer en hij de eitjes bakt.

Flox Bos

Reageer als eerste
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=staddoetinchem.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=699,700,701,703,704,725" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Deel je nieuws
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227718&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=staddoetinchem.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=699,700,701,703,704,725" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>