Bestuursleden Hans van 't Hullenaar en Gerard Bodde bij één vd koeien. Foto: PR
Bestuursleden Hans van 't Hullenaar en Gerard Bodde bij één vd koeien. Foto: PR

Samen verder werken aan ontwikkeling in arm India


Stichting Together blij met succesformule sociaal ondernemen

Door Joke Burink

TERBORG – De in 's-Heerenberg gevestigde stichting Together is al vijftien jaar actief in Tamil Nadu, een arm gebied in het zuidoosten van India. Na de realisatie van meerdere huizenbouw- en waterprojecten, maakte de stichting vorig jaar bekend, te werken aan een nieuw project: Een Together Self Supporting Center. Het plan van dit centrum omvatte een melkveebedrijf, een geiten- en kippenboerderij, een Women Self Help Group en een Togetherhome voor verstandelijk gehandicapten.
In het Thomashuis in Terborg vertellen de bestuursleden van stichting Together over de positieve ontwikkelingen van het afgelopen jaar.

Voorzitter Gerard Bodde: "Het melkveebedrijfje met tien koeien loopt goed. Er is veel vraag naar melk en de komende tijd zal ingezet worden op verhoging van de melkproductie. De koeien geven nu acht liter melk, het streven is, onder andere door aanpassing van de voeding, om hier tien liter van te maken.
De geitenboerderij is net af. Er zijn vijftig geiten en dat willen we opschalen naar tachtig. De geiten verblijven op een verhoogde vloer, waardoor er op de grond plaats is voor kippen. Het bedrijf zal winstgevend worden door de verkoop van vlees en eieren. Verder worden er rondom de boerderij wat landbouwgewassen verbouwd. Op deze manier wordt er op duurzame wijze werkgelegenheid gecreëerd."

Onderdrukte groepen
Door de samenwerkingsverbanden met Indiase organisaties is de stichting in staat om deskundigheid en sociaal-economische en cultureel bepaalde aspecten te vervlechten tot een succesformule dat past binnen de ontwikkelingsmogelijkheden van het werkgebied en zijn bevolking. Twee groepen verdienen hierbij bijzondere aandacht: de onderdrukte vrouwen en volwassen mannen met een geestelijke beperking. Voor de laatste groep zal het Togetherhome omstreeks februari 2018 gereedkomen. Dit huis, naar idee van het Thomashuis in Terborg, gaat plaats bieden aan vijftien mannen met een geestelijke beperking, die er met professionele begeleiding een menswaardig en veilig bestaan kunnen leiden. Eenvoudige klusjes bij de boerderij, zoals vegen of eieren rapen, kunnen bijdragen aan een zinvolle dagbesteding. Tegelijkertijd bieden de zorgtaken bij het Togetherhome samen met de diverse boerderijwerkzaamheden, werkgelegenheid aan de vrouwen. Door geld te verdienen worden de vrouwen zelfredzamer. Een volgende stap is om door kennis de positie te verstevigen en initiatieven te ontplooien waarbij de vrouw zelfstandig geld kan gaan verdienen.

Nederlandse studenten
Een van de ideeën om in de toekomst zelfstandig geld te kunnen verdienen, is om met ondersteuning van Nederlandse studenten van de Hogere Agrarische School ijs te gaan vervaardigen en die op de markt te zetten. Als de Indiase vrouwen het proces beheersen, kunnen zij dit werk zelf voortzetten wanneer de studenten weer vertrekken. Twee andere studenten reizen voor een periode van drie maanden af naar India om zich procesmatig en wetenschappelijk onderbouwd bezig te houden met het voer en de gezondheid van de geiten. Het betrekken van de bevolking zorgt voor een breed draagvlak en continuïteit van het werk.
Ook de Indiase overheid lijkt inmiddels te zijn doordrongen van de succesformule van stichting Together. Samen met enkele lokale sponsoren heeft de overheid één derde deel van het Togetherhome gefinancierd. Wanneer het Togetherhome in 2018 gereed is, zullen de bestuursleden van de stichting weer afreizen naar India om de ontwikkelingen met eigen ogen te kunnen aanschouwen.
Alle informatie van Stichting Together is te vinden op de website. Het is ook mogelijk om donateur of sponsor te worden van deze stichting met Anbi-status.


www.stichtingtogether.nl

Reageer als eerste
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=staddoetinchem.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=699,700,701,703,704,725" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Deel je nieuws
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227718&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=staddoetinchem.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=699,700,701,703,704,725" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>