Kasteel Slangenburg. Foto: Bert Vinkenborg
Kasteel Slangenburg. Foto: Bert Vinkenborg

'Slangenburg moet meer bekendheid krijgen'

DOETINCHEM - In het Koetshuis van kasteel de Slangenburg werden maandag 26 juni voorstellen voor de toekomst van het gebied de Slangenburg gepresenteerd aan de bestuurders van de vijf betrokken partijen.

De vijf partijen (Staatsbosbeheer, gemeente Doetinchem, St. Willibrordsabdij, Stichting Monumentenbezit en Gastenverblijf de Slangenburg) hebben in 2016 samen met bewoners en andere betrokkenen een visie ontwikkeld voor ontwikkeling van de Slangenburg. Ideeën zijn verzameld en werkgroepen zijn hiermee aan de slag gegaan. Die ideeën zijn inmiddels uitgewerkt in projectvoorstellen.

Het ging erom de resultaten van de werkgroepen over verschillende thema's aan de bestuurders van de betrokken vijf partijen te presenteren en een selectie te maken. Waarmee kan worden doorgegaan en wat moet om diverse redenen als niet uitvoerbaar beschouwd worden. De werkgroepen spraken over onderwerpen als infrastructuur, recreatie, het kasteel en zijn directe omgeving en communicatie.

Verstopte parel
Nol Verhoeven, spreker van een van de werkgroepen, noemde de Slangenburg 'de best verstopte parel van de Achterhoek', maar stelde meteen ook vast dat het buitengebied economisch achterblijft bij de stad Doetinchem.
Een greep uit de voorstellen van de verschillende werkgroepen levert zeer uiteenlopende zaken op. Onder meer dat er bij het Koetshuis een terras moet komen, bij het kasteel een Engelse landschapstuin en er moet meer gedaan worden met het Pieterpad dat door de Slangenburg loopt. Over één ding is iedereen het eens: de Slangenburg moet meer bekendheid krijgen. Een methode die afkomstig is uit de makelaarswereld is de digitale ontsluiting. Belangstellenden kunnen een virtuele rondleiding door het kasteel krijgen en door middel van luchtopnamen (door een drone) van het landgoed kan het hele gebied in beeld gebracht worden.
Bij het presenteren van de ideeën over recreatie kwamen ook meteen de tegenstellingen tussen verschillende opvattingen aan het licht. Moet de Slangenburg een drukbezocht en lawaaiig evenementenpark worden of blijven rust en stilte de sterke verkoopargumenten? Als voorbeeld werd het Oerol festival op Terschelling genoemd dat ooit klein is begonnen maar inmiddels door zijn succes een eigen leven is gaan leiden en uit zijn voegen dreigt te barsten. Het was duidelijk dat veel mensen in het Koetshuis dat met de Slangenburg niet willen.
Wethouder Ingrid Lambregts, met natuur en landschap in haar portefeuille, meende dat de parel van Doetinchem uit de schelp gehaald moet worden, maar wel voorzichtig. "We moeten ruimte en rust vasthouden en we moeten keuzes maken, wat doen we wel en wat niet." Wethouder Henk Bulten (recreatie): "De Achterhoek is groot in kleine evenementen. Hoe kun je die koppelen. Zorg dat men weet wat er is. Het hoeft niet allemaal nieuw uitgevonden te worden. Blijf zoeken naar de rust en de stilte dan blijft er nog genoeg wat je kunt doen. Door middel van virtuele ontsluiting kan men veel laten zien en vertellen."
De avond werd afgesloten met goede intenties maar zonder concrete afspraken over vervolgafspraken. Ingrid Lambregts drong er dan ook op aan nog een keer bij elkaar te komen en vooral de vaart erin te houden.

Meer berichten