Bezoekers van de open dag proberen het verschil tussen kraanwater en winkelwater te proeven. Foto: Susan Wiendels
Bezoekers van de open dag proberen het verschil tussen kraanwater en winkelwater te proeven. Foto: Susan Wiendels

Zeddam en omgeving 'waterproof'

Vitens opent vers productiebedrijf in Bergherbos

Door Susan Wiendels

ZEDDAM – Maar liefst 3,75 miljard liter water wint en zuivert het nieuwe drinkwaterproductiebedrijf Van Heek jaarlijks in het Zeddamse Bergherbos. Zonder dat je een spat ziet. "Het water ziet pas het daglicht als het uit de kraan komt", vertelt proces operator Harold Weeteling van Vitens.

Waar komt ons water vandaan? Hoe en in welke snelheid wordt het gezuiverd? Wat is het verschil tussen kraanwater en bronwater uit de supermarkt? Inwoners van Zeddam en omgeving kregen tijdens de open dag van Vitens op 10 juni uitgebreid antwoord op deze vragen. Bij één van de vele stands, tijdens een rondleiding of een waterproeverij. Zomaar enkele wetenswaardigheden: 70.000 bewoners uit de regio Zeddam krijgen kraanwater vanuit het nieuwe productiebedrijf. Inwoners in het Berghse deel van gemeente Montferland kregen al water uit het Bergherbos, sinds vorige week is het gebied uitgebreid met het westelijke gebied van Oude IJsselstreek en Gaanderen. Met de nieuwe locatie krijgen de inwoners van Gaanderen, Terborg, Etten en Silvolde zachter water uit de kraan. Het voordeel van het zachte water is dat er minder snel kalkaanslag ontstaat op sanitair en verwarmingselementen. Hierdoor gaan apparaten zoals wasmachines en waterkokers langer mee.
Ieder mens gebruikt gemiddeld 120 liter water per dag. De maximale capaciteit van de vijf drinkwaterreservoirs bij Van Heek is 2.000 m3 liter water. De drie winvelden Hettenheuvel, Galgenberg en het veld achter het nieuwe gebouw tellen twaalf winputten. Het water komt van dertig tot 150 meter diep en is een half jaar tot honderd jaar oud.

Accoja
Het nieuwe productiebedrijf vervangt het oude zuiveringsgebouw uit de jaren zestig. De nieuwbouw past in deze tijd én de omgeving. De jas om de bak met de zuiveringsinstallatie is gemaakt van Accoja, een houtsoort uit Nieuw-Zeeland, bewerkt met azijnzuur. "Deze gaat minstens vijftig jaar mee", aldus Harold Weeteling. Tijdens de bouw is zoveel mogelijk rekening gehouden met de natuur in de drie winvelden. "We willen op een duurzame manier lekker drinkwater maken. Onze bronnen moeten nog tientallen jaren schoon en veilig blijven. Daarom beheren wij dit wingebied op ecologische wijze. Samen met Natuurmonumenten." Alle voorwaarden voor een geschikte biotoop voor de oeverzwaluw, de gierzwaluw, kerkuil en vleermuizen zijn gecreëerd. "En straks grazen daar koeien", wijst Weeteling naar het grasland achter het gebouw. Daar is ook een wandeltracé aangelegd. Wandelaars lopen onder een corridor naar het natuurgebied.

Smaak
Het nieuwe gebouw valt duidelijk in de smaak bij de vele bezoekers tijdens de open dag. Ook bij de kinderen, die meedoen aan leuke wateractiviteiten. Al valt over smaak te twisten. Niet iedereen proeft het verschil tussen het kraanwater van Vitens en gekocht water uit de schappen van de supermarkt. "Toch is er wel degelijk verschil", besluit Harold Weeteling. "Drinkwater moet aan veel meer eisen van de wet voldoen. Alle natuurlijke stoffen moeten uit het grondwater worden gehaald. Het is gezonder én goedkoper. Ik snap nog steeds niet dat mensen zevenhonderd keer meer betalen voor bronwater uit de winkel."

Meer berichten