Lambertus Abraham Berrevoets, de laatste mannelijke Berrevoets in de boekhandel in de Hamburgerstraat. Foto: Kronyck
Lambertus Abraham Berrevoets, de laatste mannelijke Berrevoets in de boekhandel in de Hamburgerstraat. Foto: Kronyck

163e Kronyck Deutekom verschenen

Van boekencultuur tot admiraal VerHuell

DOETINCHEM – De 163e editie van Kronyck is uit. Het kwartaaltijdschrift van Historische Vereniging Deutekom en de Oudheidkundige Verenigingen Salehem en Gander biedt weer een scala van lezenswaardige artikelen. Van boekencultuur bij de firma Raadgeep en Berrevoets tot een onverwachte ontmoeting met de Doetinchemse held admiraal Verhuell.

Jan Berends schrijft over het 175-jarig jubileum van Raadgeep en Berrevoets, wellicht de oudste boekhandel van Nederland maar zeker de oudste zaak van Doetinchem. Jacob Schreuder kijkt terug op de Doetinchemse oud-wethouder Frans Ernst, afkomstig uit Gaanderen. Ook kan men lezen over de wetenswaardigheden rond het vertrek van de Duitsers uit de Achterhoek in het kader van de Tweede Wereldoorlog. En vele Doetinchemmers herinneren zich vast nog Pension Wilma aan de Frans Halsweg, of wel Pension Van der Hoogte. Ton Notten woonde er en schreef over de historie.
En wat er is geworden van het Witte Kerkje in Gaanderen? Harry Krul schrijft over de historie en de nieuwe bestemming van het pand.
Bennie Eenink heeft zich verdiept in het wegbeheer van oude tijden. Interessante verhalen over hoe men vroeger met de wegen omging, ze soms wist te verleggen over eigen en andermans terrein. Hij vertelt ook over de Koch-bunkers, die in de oorlog geplaatst werden en later verwijderd. Er is er nog een bij de nieuwe rondweg van Doetinchem, die als een soort monumentje is vormgegeven.
Kortom, een grote variatie in historische artikelen. Indien men er meer over wil lezen is de Kronijck te koop bij Boekhandel Raadgeep en Berrevoets en het Stadsmuseum in Doetinchem. In Zelhem is Kronyck te verkrijgen bij de Read Shop en in Gaanderen bij het bestuur van Gander. De prijs is 5 euro. En wie lid wil worden van een van de historische verenigingen tegen een bedrag van 16,50 euro per jaar kan via de websites of via tel. 0314-335410. Men ontvangt het tijdschrift dan vier maal per jaar en heeft gratis toegang tot lezingen en evenementen.

Reageer als eerste
Meer berichten