Gemeenteraad beveelt Mark Boumans aan als nieuwe burgemeester Doetinchem

Mark Boumans (42) verruilt, als het aan de Doetinchemse gemeenteraad ligt, zijn functie van waarnemend burgemeester van Ommen voor de burgemeesterspost in Doetinchem. Foto: PR
Mark Boumans (42) verruilt, als het aan de Doetinchemse gemeenteraad ligt, zijn functie van waarnemend burgemeester van Ommen voor de burgemeesterspost in Doetinchem. Foto: PR


DOETINCHEM - De gemeenteraad van Doetinchem beveelt de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties aan om Mark Boumans voor te dragen als de nieuwe burgemeester van Doetinchem. Dat is de uitkomst van de raadsvergadering van 9 maart 2017. Mark Boumans is 42 jaar oud. Hij is op dit moment waarnemend burgemeester van gemeente Ommen. Hij is gehuwd en heeft drie kinderen.

In zijn verklaring gaf de voorzitter van de vertrouwenscommissie, Nol Verhoeven, aan dat de vertrouwenscommissie in Boumans een kandidaat met potentie ziet om de stap van burgemeester van Ommen naar burgemeester van Doetinchem te zetten. Hij beschikt over een brede politiek-bestuurlijke ervaring. En hij presenteerde zich in de gesprekken met de vertrouwenscommissie als iemand die doortastend en besluitvaardig kan handelen, met goede communicatieve vaardigheden en een goed analytisch vermogen. Daarbij kwam hij fris en onafhankelijk over.

Boumans is momenteel waarnemend burgemeester van gemeente Ommen (vanaf 2015). Daarvoor was hij gedeputeerde van de provincie Groningen (2011-2015), burgemeester van de gemeente Haren (2007-2011) en wethouder van de gemeente Meppel (2006-2007). Tevens was hij in de periode 2002-2015 lid en vicevoorzitter van de gemeenteraad Groningen en lid van provinciale staten Groningen.
Boumans heeft Juridische Bestuurswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen gestudeerd. Daarnaast heeft hij de Master of Public Management (MPM) gevolgd aan de Universiteit Twente en is hij in de afrondende fase van de Master of Business Administration (MBA) aan de Rijksuniversiteit Groningen. Verder heeft hij ervaring als (adjunct-)directeur van een onderwijsinstelling, projectmanager bij het Openbaar Ministerie en beleidsadviseur.
Mark Boumans is lid van de VVD.
Leuk detail is dat Boumans voorzitter is van de stichting topvolleybal Groningen. Dit is de stichting waaronder volleybalclub Lycurgus valt die in een stevige strijd met Orion en Dynamo verwikkeld is om de landstitel bij de mannen.

Met deze aanbeveling door de gemeenteraad is de procedure tot benoeming van de nieuwe burgemeester nog niet afgerond. Op basis van deze aanbeveling doet de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties een voordracht aan de Koning. In beginsel volgt hij daarbij de aanbeveling van de gemeenteraad.
De beëdiging van de nieuwe burgemeester staat gepland op 18 mei, 18.30 uur. Deze datum is tot stand gekomen in afstemming met de Commissaris van de Koning, Clémens Cornielje, en onder voorbehoud van tijdige voordracht van de kandidaat bij de Koning.

Meer berichten