Glasvezel of draadloos in het buitengebied, moeilijke keuze

Een werkgroep bij een zendmast, nodig voor draadloos internet. Foto: Bert Vinkenborg
Een werkgroep bij een zendmast, nodig voor draadloos internet. Foto: Bert Vinkenborg

DOETINCHEM - Bewoners van het buitengebied kunnen erover meepraten. Snelle toegang tot het internet is op de meeste plaatsen nog een illusie. De snelheid van de overdracht van data is vaak slecht. Nadat een regionaal initiatief werd teruggefloten omdat het in strijd zou zijn met de regels van Brussel was het de beurt aan de commerciële telecombedrijven.

Door Bert Vinkenborg

Maar ook voor hen bleek al snel dat de aanleg van glasvezelverbindingen op het platteland een dure grap is. Uiteindelijk bleef maar één investeerder over, Communication Infrastructure Fund (CIF) van de Rabobank. Voor deze investeerder leek het platteland wel aantrekkelijk. Een begin werd gemaakt in Twente en de Oost-Achterhoek maar daarna stokte de voortgang van een aantal al geplande projecten in de West-Achterhoek. Toezeggingen met termijnstelling aan portefeuillehouders binnen de colleges van onder andere Bronckhorst en Doetinchem werden niet nagekomen. De ervaringen elders lieten zien dat het rendement op de investeringen niet beantwoordde aan de verwachting. Gemeentebesturen, glasvezelcoöperaties en actiegroepen bleven in de kou staan. De aanvankelijk enthousiaste initiatiefnemers vragen zich nu af of er wel ooit een glasvezelkabel in hun woonomgeving komt. Dat het niet meer kan voor de oorspronkelijk geraamde kosten en binnen de voorgestelde tijd lijkt zeker. Men kan zich afvragen, nu de door CIF voorgestelde maandelijkse kosten van 9,95 euro overschreden zullen worden, of de deelname van minimaal 50 procent van de potentiële aansluitingen van het buitengebied nog gehaald zal worden. De twijfel daarover is nu al zichtbaar in de vorm van kastjes aan gevels voor de ontvangst van draadloos 4G.

Zonnetje
Berichten over deze ontwikkeling verschenen al enige maanden in de media maar recent ook in het Financieel Dagblad (FD) van 22 februari, toch niet de eerste de beste. Niet een podium waarop een investeerder 'in het zonnetje' gezet wil worden. Voor CIF reden om te reageren en voor FD aanleiding voor een vervolgartikel in de krant van 28 februari. CIF is tot de conclusie gekomen dat het rendement op de investering omhoog moet. Op 28 februari wordt bekendgemaakt dat het 100 miljoen euro gaat investeren voor de aanleg van glasvezel, onder andere in de Achterhoek. De prijs van oorspronkelijk 9,95 euro gaat omhoog naar een bedrag tussen de 12,50 en 15 euro per maand. De nieuwe plannen hebben betrekking op 32.000 woningen. Daarna blijven er nog 238.00 adressen over waarvan niet bekend is of en wanneer ze snel internet zullen krijgen. Vooral voor ondernemers en agrarische bedrijven met een nog steeds toenemende digitale administratie is dat een situatie waarin ze niet kunnen berusten. Zij en de bewoners van woningen in het buitengebied willen weten waaraan ze zowel financieel als qua termijnstelling toe zijn. Als het te duur wordt en ook nog te lang gaat duren ligt de keuze voor de hand: dan maar draadloos!
Gevraagd om een reactie volstaat CIF via een woordvoerder met een verwijzing naar het persbericht dat men op 28 februari heeft doen uitgaan. Hierin wordt over het 'derde Achterhoek-gebied' (Aalten en Oost-Gelre) gemeld dat men zich na de zomer kan inschrijven. Wanneer de helft van de potentiële aansluitingen meedoet wil CIF in januari 2018 daar starten met de bouw van het glasvezelnetwerk. Kosten: 12,50 euro per maand of eenmalig 1.600 euro. Directeur Piet Grootenboer noemt dit fantastisch nieuws en voor de andere gebieden in deze regio een mooi perspectief zonder over planning en termijnen verder in detail te treden.
Doetinchems wethouder Ingrid Lambregts reageert ook op de recente berichten over CIF. "We zijn blij dat CIF binnen de Achterhoek verder gaat en dat het aanbod voor Aalten en Oost-Gelre grotendeels gelijk blijft. Voor onder andere Doetinchem betekent het echter nog dat glasvezel in het buitengebied op zich laat wachten. Samen met wethouders uit onze buurgemeenten ben ik daarom op dit moment de mogelijkheden aan het onderzoeken om dit proces te bespoedigen."
Als Aalten en Oost-Gelre pas begin 2018 aan de beurt zijn dan moeten de bewoners van het buitengebied in de West Achterhoek dus nog even geduld oefenen.

Meer berichten