Studenten Koen Oosterhek, Najib Zamani en Tamana Sakhizada (vlnr). Foto: Walter Hobelman
Studenten Koen Oosterhek, Najib Zamani en Tamana Sakhizada (vlnr). Foto: Walter Hobelman

Juridische problemen van harte welkom

DOETINCHEM - Ze zijn gedreven, hebben ervaring en hebben een droom. Najib Zamani, Tamana Sakhizada en Koen Oosterhek, de drie derdejaarsstudenten recht (en economie) kunnen bijna niet wachten om de deuren van hun rechtswinkel te openen. Op 5 februari vindt de opening plaats van het kantoor dat te vinden is in de bibliotheek in Doetinchem.

Door Walter Hobelman

De Rechtswinkel Achterhoek, is een door de studenten opgerichte stichting die als doel heeft inwoners uit de regio Achterhoek te helpen bij (juridische)) problemen. Er is een grote groep enthousiaste studenten beschikbaar die allemaal studeren aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Elke vrijdagmiddag tussen 17.00 en 19.00 uur zijn er vier studenten aanwezig in het kantoor om Achterhoekers, die daar om vragen, van gratis (juridisch) advies te voorzien. "Daar hebben we een zorgvuldige manier voor ontwikkeld", vertelt Najib. "Cliënten kunnen bij ons langskomen met juridische vraagstukken. Samen bespreken we het probleem en na het gesprek gaan wij aan de slag met het opstellen van een goed advies. Dat advies wordt door een kwaliteitscommissie beoordeeld. Daarbij kijkt de commissie naar de juridische juistheid van het advies en -erg belangrijk voor ons- of het advies ook in begrijpelijke taal is opgesteld. Daarna verzenden wij per mail het advies naar de cliënt", leggen de studenten uit.
Ruim een jaar geleden is het idee ontstaan en zijn de drie begonnen met het uitwerken van hun plan. Ondertussen deden ze ervaring op bij rechtswinkels elders in het land. "We weten dus waar we mee bezig zijn. Daarnaast kunnen we hier in Doetinchem altijd terugvallen op ondersteuning van Bax advocaten belastingkundigen, Van Weeghel Doppenberg Kamps Notarissen en het advocatenkantoor Welling en Hofstede", aldus Najib.
Er is ook een goede samenwerking met de sociale raadslieden van de gemeente Doetinchem en Buurtplein BV. Dankzij subsidies en andere ondersteuning kan de dienstverlening kosteloos worden aangeboden. "We willen met deze rechtswinkel iets betekenen voor de samenleving en kunnen alle theorie die we leren in de praktijk toetsen en toepassen. Het is een verrijking voor onze studie", meent Koen. Alle Achterhoekers zijn welkom met hun vragen of problemen. "We willen privaatrecht zaken behandelen, maar ook fiscale of strafrechtelijke. We zijn geen formulierenhulpbureau, maar gaan een stapje dieper.
De studenten hebben de toekomst van de rechtswinkel goed gewaarborgd. "Dit initiatief is niet van ons afhankelijk. Als wij klaar zijn met studeren nemen nieuwe studenten de plaats in het bestuur over en ook het aanbod medewerkers (die allemaal vrijwillig meewerken) wordt voortdurend ververst", aldus Tamana.
Vrijdag wordt de rechtswinkel geopend. De voorzitter van de rechtswinkel en de burgemeester van Doetinchem houden een korte toespraak en er is alle gelegenheid om kennis te maken met de initiatiefnemers. De opening vindt plaats om 16.00 en het programma loopt door tot 18.00 uur. De rechtswinkel is te vinden in de bibliotheek in Doetinchem, IJsselkade 13.


www.rechtswinkelachterhoek.nl

Meer berichten