In gesprek met de burgemeester...
In gesprek met de burgemeester...
In gesprek met de burgemeester

In gesprek met de burgemeester - 31 januari

  Achterhoek Auto

Burgemeester, van 24 januari tot en met 3 februari zijn de Nationale Voorleesdagen in het hele land. Hebt u en de gemeente Doetinchem daar nog aan meegedaan?
"Ja, Natuurlijk!. Ik heb afgelopen zaterdag voorgelezen in de bieb. De bedoeling van de Nationale Voorleesdagen is om kinderen weer aan het lezen te krijgen. Dat is in tien jaar tijd flink afgenomen. Tien jaar terug las nog zo'n 65 procent van de jongeren regelmatig een boek en nu is dat nog maar 40 procent. En het geschreven woord en snel kunnen lezen blijven essentieel voor het toegang krijgen tot kennis en informatie. Ikzelf ben een fanatiek lezer en kan geen afscheid nemen van mijn boeken. Toen wij naar Doetinchem verhuisden zat de verhuiswagen er vol mee. Vanzelfsprekend lees ik mijn kinderen voor. Afgelopen zaterdag in de bibliotheek West-Achterhoek heb ik het boek Ssst! De tijger slaapt voorgelezen. Een prachtboek en een voorbeeld hoe je kinderen kunt leren lezen. Ik vond het ook mooi om dat in de bibliotheek te doen. Bibliotheken hebben het landelijk lange tijd heel moeilijk gehad, maar er is nu weer sprake van een opleving. Dat begint bij het voorlezen."

Wordt het niet moeilijk kinderen daarvoor te interesseren nu bijna alles digitaal is?
"Ik denk dat digitale informatie en lezen elkaar niet dwars hoeven te zitten. Een goed boek is nog steeds een mooi middel om kinderen te leren lezen. Voorlezen is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Lezen helpt je om je beter te kunnen inleven in anderen. Het blijkt ook dat mensen die lezen betere kansen hebben op de arbeidsmarkt."

Tal van bekende Nederlanders hebben dit keer weer meegedaan. Vroeger is er in het gemeentehuis wel eens een voorleesontbijt gehouden. Is dat iets om volgend jaar weer eens te doen?
"Ja, dat kan. Dat weet ik nog niet. De plek zien we wel weer. Ik zal, als het even kan, in ieder geval wel van de partij zijn. Omdat ik het belangrijk vind. En als burgemeester, of andere bekende figuur ergens kun je een beetje helpen, maar uiteindelijk moet je gewoon als ouders voorlezen en kinderen tot zelf lezen stimuleren. "

Wordt een boek lezen niet een beetje elitair?
"Lezen is zeker niet elitair. Er bestaan nog steeds analfabeten. Voor hen is het leven ontzettend moeilijk zonder dat ze kunnen lezen. Toegang tot de maatschappij is zonder lezen bijna niet te doen. Ik doe dan ook een oproep aan alle ouders om hun kinderen voor te lezen en lid te worden van de bibliotheek. Allerlei elektronische spullen zijn duur en lezen kent bijna geen drempel."

Reageer als eerste
Meer berichten